Diari Més

Tradicions

Les Festes de Sant Roc celebraran 175 anys amb un programa especial

Es presentaran els Gegants Vells petits, el canó ha estat restaurat i hi haurà una traca de globus

Membres de la junta i col·laboradors amb Eduard Boada, que enguany serà el canoner.

Les Festes de Sant Roc celebraran 175 anys amb un programa especial, Eduard BoadaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La celebració de les Festes de Sant Roc serà molt especial en l’edició del 2019, any en què celebra el 175è aniversari. Les festes de Cos del Bou, Baixada Pescateria i els Trinquets van tenir lloc per primer cop l’any 1844, en agraïment a Sant Roc per lliurar la població d’una epidèmia de còlera. Salvador Fa, membre de junta de l’Associació Cultural Sant Roc, va anunciar que les festes cobriran dos caps de setmana, del 10 al 16 d’agost, donat que s’ha confeccionat «un programa extraordinari».

Com a novetats destacades, Fa va referir-se a la restauració del canó, «que ja té 110 anys», un quadre del pintor Josep Maria Rosselló amb la imatge de Sant Roc, la presentació dels Gegants Vells petits i una traca formada per 1.750 globus que es faran esclatar l’últim dia d’aquestes populars festes tarragonines.

La presentació del programa va tenir lloc a Casa Boada. Precisament, el reconegut tascaman Eduard Boada ha estat la persona escollida per ser el canoner de les festes, un fet d’especial rellevància per a l’Associació Cultural Sant Roc que, d’aquesta manera, farà un reconeixement a una persona que ha participat en moltes edicions.

El president de l’entitat, Josep Ferré, va apuntar que els noms dels Gegants Vells petits seran els de Joanet i Teresina, dues persones del barri que han traspassat aquest any. Ferré també va anunciar que el pregoner de les festes serà el president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona amb motiu del seu 40è aniversari. Per altra banda, va agrair la col·laboració de Josep Maria Rosselló i d’Edu Polo, autors d’un quadre i del cartell de les festes. Rosselló va explicar que «he fet un Sant Roc ortodox, sense corona, que rep la llum matinera de Tarragona», mentre que Polo s’ha inspirat en balcons amb persones vestides de diferents èpoques, des del segle XIX fins a l’actualitat.

Amb motiu del tret del canó, enguany s’ha convidat a participar els canons de la Barceloneta, de les Borges Blanques, de Poboleda, de Sant Andreu del Palomar i de Castelló. A més, també participaran elements de la festa de Sant Roc més antiga de Catalunya, la de la plaça Nova de Barcelona, amb més de 400 anys d’història, que participaran en el seguici.

El 3 d’agost es faran activitats amb la finalitat de recaptar fons per finançar les festes, com sortejos i venda de productes com la samarreta de les festes, que es podrà adquirir al preu de deu euros.

tracking