Diari Més

Sanitat

La neurocirurgiana del Joan XXIII Ruth Lau guanya un premi internacional

La doctora ha obtingut el guardó per plantejar en un estudi un nou abordatge per arribar a lesions a l’àrea de l'atri ventricular del cervell

Imatge de la doctora Ruth Lau.

La neurocirurgiana del Joan XXIII Ruth Lau guanya un premi internacionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La neurocirurgiana de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona Ruth Lau ha rebut el premi Young Neurosurgeon Award WFNS 2019 que entrega la World Federation of Neurosurgical Societies, que premia projectes de recerca duts a terme per neurocirurgians de menys de 40 anys. L’especialista ha estat guardonada per un estudi publicat a la revista científica World Neurosurgery on planteja un nou abordatge endoscòpic per arribar a lesions localitzades en una àrea específica del cervell, l’atri ventricular (àrea rodejada d’estructures amb funció), per a pacients amb lesions tumorals.

El treball de la premiada, anomenat Endoscopic transanterior middle temporal approach to the atrium- an anatomical feasibility study, tot i que només s’ha realitzat sobre cervells de cadàver, planteja una nova possibilitat d’arribar a l’atri ventricular del cervell amb la intenció de intentar minimitzar els danys i les seqüeles neurològiques. L’estudi demostra que, a nivell anatòmic, és viable realitzar aquest abordatge i, per tant, obre una possibilitat en el futur.

La doctora Lau vau va iniciar el treball el 2017 al laboratori d’anatomia de la Universitat de Califòrnia, San Francisco, i el va acabar a principis d’aquest 2019. Hi ha molts abordatges diferents descrits a la bibliografia per arribar en aquesta àrea del cervell, però el de Lau és la primera vegada que es planteja. El treball es va desenvolupar en diverses fases. En primer lloc, es va fer un estudi radiològic per la planificació quirúrgica. Després, es va dur a terme en cadàver, amb confirmació radiològica i, finalment, es van fer disseccions de les fibres de substància blanca (fibres que connecten grups neuronals) per veure la seva integritat al fer el procediment.

La neurocirurgiana rebrà el premi durant el congrés mundial de neurocirurgia que se celebrarà a Pekín al mes de setembre.

tracking