Diari Més

Accident al Polígon Químic

Ricomà millorarà la informació als veïns en cas d'accident químic

L'alcalde de Tarragona assegura que «el protocol d'emergències per l’incendi al polígon Entrevies va funcionar perfectament»

L'alcalde Pau Ricomà, acompanyat del regidor de Seguretat, Manel Castaño, a l'Ajuntament.

Ricomà: «El protocol d'emergència per l'incendi va funcionar perfectament»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla d’emergències per risc químic i el Pla d’Actuació Municipal van funcionar «perfectament», segons l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. El cap del govern municipal va convocar ahir una roda de premsa per explicar la gestió de l’Ajuntament en l’incendi que el passat diumenge va devorar part de la nau industrial Miasa al polígon Entrevies.

Ricomà va felicitar els serveis d’emergència que van fer front a l’incident, però va admetre deficiències en els canals de comunicació entre autoritats i veïns. L’alcalde va defensar la «màxima transparència» del seu govern en un incendi que va generar una gran alarma entre els veïns, sobretot als barris de Campclar, Torreforta i Bonavista. Una hora després de proclamar-se el foc, desenes de vehicles fugien espantats de la ciutat des de Campclar. «Entenc el neguit dels veïns. El temps passa a poc a poc mentre que, per nosaltres, passava molt de pressa des de la sala de control», explicava ahir. Ricomà va deixar clar que el foc es va tractar d’una alerta i no d’una emergència, motiu pel qual les sirenes no van sonar, ja que no hi havia perill per a la població.

Davant la preocupació veïnal per la poca informació que, asseguren, van rebre, l’Ajuntament i les tres federacions veïnals de la ciutat es van reunir el dilluns al vespre per posar sobre la taula les deficiències en els canals de comunicació quan s’activa el Placeqcat. Ricomà va admetre mancances en els sistemes d’informació entre administració i veïns i va apuntar a la necessitat de millorar les vies de contacte. «Les associacions de veïns són les intermediàries entre la gent i l’administració», va destacar l’alcalde republicà que va anunciar reunions amb les entitats i els veïns de forma oberta perquè estiguin al corrent dels possibles canvis en els protocols.

El diumenge a la matinada, l’Ajuntament va enviar correus electrònics a un centenar de persones, representants d’equipaments i entitats per informar-los que s’estava produint un incendi a Entrevies i que Protecció Civil havia activat el Placeqcat. Entre les propostes dels veïns i el govern municipal, figuren la creació d’una aplicació mòbil, o bé unes llistes de difusió per agilitzar la comunicació en aquests casos d’emergència.

«Va haver-hi molta confusió, ningú va transmetre res», lamenta Alfonso López, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT). Segons López, les dades municipals no estaven actualitzades i algunes entitats ja no existeixen. «Ens hem adormit una mica i ens hem oblidat del que va passar el 87. Hem d’entonar un mea culpa per part de tots», reflexiona.

A molts veïns, les escenes de cotxes marxant de la ciutat el diumenge els van recordar a la fugida de milers de tarragonins el 1987 després que la banda terrorista ETA detonés dues bombes al rack d’Enpetrol (ara Repsol) provocant el pànic generalitzat entre la població.

Cursos a les escoles

En la reunió mantinguda entre les federacions i el consistori, el regidor de Seguretat i Educació, Manel Castaño, va proposar la creació de cursets a les escoles perquè els ciutadans aprenguin des de ben petits el que representa viure en una ciutat amb un complex químic i saber com afrontar una possible situació de risc químic. «L’educació té un paper importantíssim a l’hora d’interioritzar els protocols», observava ahir Ricomà. L’Ajuntament atribueix l’alarma social a la falta de coneixement de la ciutadania, per exemple, en diferenciar d’una alerta i una emergència. «Evitar el neguit al 100% és impossible, però més informació només pot comportar millores en la seguretat», va assegurar l’alcalde, qui creu que els accidents com els de Miasa «esdevenen oportunitats» que serveixen per millorar i perfeccionar els protocols d’emergència en aquests casos.

Junta de portaveus

L’alcalde va afirmar que el protocol es va activar «molt de pressa». Durant la matinada del diumenge, el contacte entre el consistori amb Protecció Civil i Guàrdia Urbana va ser «constant». A les deu del matí, el batlle va decidir convocar una roda de premsa per explicar a la població els fets, després que el foc cremés productes de neteja i aerosols a la companyia Miasa.

El consistori continua avui explicant el que va succeir el diumenge i ha convocat una Junta de Portaveus a les 8.15 hores on informarà els grups municipals. Els partits coincideixen en la necessitat de millorar els canals d’informació. El portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, va qualificar la gestió de Ricomà de «seriosa», però demana un «major grau» d’informació. També ho reclama la cupaire Laia estrada que va lamentar la «manca de criteri» en l’aplicació dels protocols. Des del PSC, Begoña Floria va retreure el dilluns que l’Ajuntament no convoqués la junta l’endemà de l’incendi.

MÉS INFORMACIÓ

Veïns de Campclar i la Floresta marxen de la ciutat espantats pel foc

tracking