Diari Més

Serveis

Les platges de Tarragona tenen dotze lavabos públics en 6,7 quilòmetres

Crítiques d’usuaris per la ubicació d’un Polyklyn en una zona de perill en un accés a la Llarga

Lamentable ubicació del lavabo portàtil que s'ha col·locat en l'accés a la platja Llarga des de Cala Romana.

Les platges de Tarragona tenen dotze lavabos públics en 6,7 quilòmetresOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona té atorgades quatre banderes blaves, que es corresponen amb les platges Arrabassada, Savinosa, la Móra i Tamarit, però els diferents serveis que ofereix als banyistes i usuaris del litoral són millorables, com ho demostra la ubicació del lavabo de la Llarga a Cala Romana.

La ciutat de Tarragona disposa, aproximadament, de 6.710 quilòmetres de platges, sense comptar les que són naturals, com les ubicades al Bosc de la Marquesa. Sorprèn que a la platja Llarga, de gairebé 3.000 metres de longitud i la que concentra un nombre major d’usuaris, l’Ajuntament només posi dos lavabos públics, quan a la del Miracle, de 500 metres, hi hagi tres.

En el conjunt de les set platges amb serveis municipals només es comptabilitzen dotze lavabos, molts dels coneguts com a Polyklyn. Aquesta xifra suposa que, com a mitjana, hi ha un lavabo cada 560 metres. En algunes platges, com la Capellans, el lavabo es troba lluny de l’arena i cal desplaçar-se fins a la carretera d’accés a Cala Romana, en una zona reservada, on està instal·lat.

La relació de lavabos públics per cada una de les platges de Tarragona és la següent: Miracle, 3; Arrabassada, 3; Savinosa, 1; Capellans, 1; Llarga, 2; la Móra, 1, i Tamarit, 1.

Acompanyar al teu pare d’edat avançada a un lavabo portàtil de la marca Polyklyn que hi ha a la platja Llarga perquè no caigui a terra i es faci mal a causa de la nefasta ubicació. Això va passar l’últim cap de setmana en la zona d’accés localitzada a Cala Romana i conegut popularment com del tennis, i no només a una persona, sinó a diverses. La temporada de bany de l’any passat el lavabo estava ubicat a l’arena de la platja, a pocs metres de distància del pont del ferrocarril. Aquest any s’ha ubicat en un lloc estret on, a vint centímetres de la porta, hi ha un esglaó, seguit d’un segon.

La pitjor ubicació

La ubicació del lavabo, probablement en el pitjor lloc de tot un ampli espai, impedeix la seva utilització a una persona amb mobilitat reduïda i suposa un perill per a qualsevol usuari, amb independència de la seva condició física. Per les seves dimensions, no pot ser utilitzat per una persona que utilitzi cadira de rodes en els seus desplaçaments. A més, el Polyklyn, com popularment es coneix a aquesta mena de lavabos portàtils, està localitzat fora de la zona de platja, un cop superats els ponts del ferrocarril i el de la Via Augusta.

Fets com la ubicació del lavabo d’aquest sector de la Llarga i el nombre que hi ha a les platges tarragonines posa en dubte la qualitat del servei que es pretén donar als usuaris. En altres ciutats pròximes, com Salou, els lavabos fins i tot són d’obra, permanents, amples i poden ser utilitzats per diverses persones alhora.

Casos reals

El fill d’una de les persones que el passat cap de setmana va tenir dificultats per fer-ne ús del lavabo del sector de Cala Romana de la Llarga va explicar a aquesta redacció que «ens vam trobar amb aquest problema un grup de gent que vam anar a la platja». «El lavabo és inaccessible per a molta gent i suposa un perill», va dir, i va explicar «el meu cas i el d’una companya del grup, que vam haver d’ajudar als nostres pares a accedir-hi al lavabo i, després, a sortir, davant del risc que es fessin mal». «La porta del lavabo està en direcció a un esglaó que fa complicat moure’s, a més de ser un risc per a persones que tinguin problemes de mobilitat», va remarcar.

Segons aquest testimoni directe, «moltes persones amb les quals vam coincidir a la platja vam comentar la ubicació del lavabo i el fet que l’haurien de posar a l’arena, on estava l’any passat».

Lavabo de la platja Capellans, a la carretera i lluny de l'arena.

Les platges de Tarragona tenen dotze lavabos públics en 6,7 quilòmetresOlívia Molet

Servei de l'Arrabassada que permet l'accés amb cadira de rodes.

Les platges de Tarragona tenen dotze lavabos públics en 6,7 quilòmetresOlívia Molet

tracking