Diari Més

Política

Noemí Llauradó es converteix en la primera presidenta de la Diputació

La republicana obre la porta a penjar la pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ i justifica el pacte amb Junts pel context amb «represaliats» i «exiliats»

Noemí Llauradó (ERC), amb la vara de presidenta de la Diputació de Tarragona.

Noemí Llauradó (ERC) és escollida nova presidenta de la Diputació de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pacte entre ERC i Junts per Catalunya ha permès que la republicana Noemí Llauradó es convertís, avui, en la primera dona que assoleix la presidència de la Diputació de Tarragona. El context polític català, amb la sentència del judici del Tribunal Suprem que arribarà després de l’estiu, ha marcat l’acord de les dues forces independentistes que han prioritzat un «acord de país», com van remarcar en diverses ocasions els diputats independentistes i la mateixa Llauradó. La reusenca, que també és regidora a l’Ajuntament, abandonarà el seu càrrec de diputada al Parlament de Catalunya.

Junts per Catalunya ha abandonat el PSC, el seu antic soci, per pactar amb Esquerra, el partit amb més representació a l’ens municipal amb 11 diputats. Amb els 8 escons de Junts, Llauradó ha aconseguit avui al migdia el suport de la majoria absoluta del plenari (19 vots d’un total de 27). Els set diputats socialistes han votat en blanc i Rubén Viñuales, únic diputat de Ciutadans, s'ha votat a si mateix. Els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig han fet que el PP i la CUP no tinguin representació.

La sessió d’avui a la Diputació ha servit per constituir un plenari, ple de gom a gom de diputats, alcaldes, regidors i els màxims representants dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. A la sortida, vara en mà, la regidora de Reus ha apuntat a la raó del pacte assolit entre neoconvergents i republicans. «És un acord a nivell territorial i en clau nacional pel context que estem vivint. Tenim presos polítics i exiliats i això ens fa actuar a una amb les dues forces independentistes», ha explicat la presidenta que ha obert la porta a penjar la pancarta denunciant l’existència de presos polítics a l’edifici. «Ho hem de parlar amb els portaveus dels partits», ha afirmat.

Llauradó ha començat el seu primer discurs com a màxima representant de l’ens provincial enviant el seu suport a la població de Vinebre afectada pel devastador incendi que ha assolat la Ribera d’Ebre. El dissabte es desplaçarà a Flix per conèixer de primera mà la situació. La presidenta ha lamentat que s’hagi de destacar el fet que sigui la primera dona a arribar al màxim càrrec de la Diputació. «Queda molta feina per fer, començant per la Diputació on només som 7 dones de 27 diputats», ha assenyalat. La presidenta ha volgut «felicitar» i «agrair» la feina del seu predecessor Josep Poblet i ha promès que treballarà per cada municipi del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, sigui petit o gran. «Tots ells seran la nostra missió, objectiu i prioritat», ha afirmat. També aplicarà polítiques mediambientals que facin de la demarcació «un referent en termes de sostenibilitat i ecologia» i lluitarà contra el despoblament. Llauradó ha expressat la seva «defensa» als «represaliats» i l’aposta per la «unitat d’acció en qüestions nacionals». El mateix dia que s'ha constituït el Parlament Europeu a la ciutat francesa d’Estrasburg sense els tres diputats independentistes, ha denunciat la «vulneració» dels drets polítics de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín.

Crítiques de l’oposició

El diputat de Ciutadans, Rubén Viñuales, s'ha mostrat molt crític amb el pacte entre els independentistes que s'ha cuinat, segons ell, a Barcelona. «Els ha faltat valentia. Què farà ara ERC que ho té tot? Convocaran eleccions quan els vagi bé. Els han donat l’espasa amb la qual us mataran políticament», ha etzibat dirigint-se als diputats de Junts per Catalunya. «Quan trigarem a veure símbols que no ens representen a tots a la façana d’aquest edifici?», s'ha preguntat Viñuales, que ha acabat la seva intervenció llençant un missatge directe a la presidenta. Aquesta institució és tan important que no podem fer política. A no tots ens agrada el llaç groc. Sigui valenta», ha conclòs.

Des de les files socialistes, en una línia similar, Josep Masdeu ha alertat que «no es pot confondre la part amb el tot». «No alimentarem els fronts que exclouen una part del poble», ha manifestat. L’alcalde de la Selva del Camp ha afirmat que «sempre prendrem les decisions pensant en les comarques de Tarragona.

Des de Junts per Catalunya, Lluís Soler ha valorat l’«acord de país» amb ERC amb el que, segons ha explicat, els dos partits es repartiran a parts iguals les diferents àrees de la diputació que els dos grups encara estan acabant de perfilar. Soler ha assegurat que la ciutadania serà l’«eix vertebrador» del mandat 2019-2023. L’assistència als pobles en temes com la fibra òptica també serà un punt destacat en la feina de la Diputació que també es compromet a defensar la «llibertat expressada pels individus i de manera col·lectiva per saber fins a on volem arribar com a país i també la llibertat dels presos polítics».

Jures i promeses

Durant les promeses dels càrrecs, tres diputats de Junts per Catalunya han trencat la sintonia amb els seus companys. Pere Granados (Salou), Joaquim Nin (Albinyana) i Pere Segura (Vila-seca) han promès lleialtat al Rei ometent la frase «per imperatiu legal» que sí que han pronunciat la resta del grup i els diputats d’ERC. Granados tampoc ha fet menció a la «república catalana». L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit la mesa d’edat del ple per ser el diputat més gran.

Noemí Llauradó (ERC) prometent el càrrec com a diputada de la Diputació de Tarragona.

Noemí Llauradó (ERC) és escollida nova presidenta de la Diputació de TarragonaACN

Pla general de la nova corporació de la Diputació de Tarragona, després del ple d'investidura.

Noemí Llauradó (ERC) és escollida nova presidenta de la Diputació de TarragonaACN

tracking