Diari Més

Llengua

Investigadors de la URV creen una app per mesurar el coneixement del català

En només quatre dies han participat 100.000 persones

D'esquerra a dreta: Roger Boada, Pilar Ferré i Marc Guasch.

Investigadors de la URV creen una app per mesurar el coneixement del catalàURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Grup de Recerca en Psicolingüística de la URV han creat una aplicación móvil per mesurar el vocabulari dels parlants del català. L’app, que té format de joc, presenta paraules reals i inventades i l’usuari ha de dir si existeixen o no.

El joc està dirigit tant a nadius com a aprenents de la llengua. Cada partida dura cinc minuts i al final, el jugador coneix el percentatge de paraules que coneix del català. En acabar, l’usuari pot reptar als amics, familiars i coneguts per veure quantes paraules coneix cadascú. Per participar en l’estudi només cal entrar a http://urv.cat/vocabulari.

Quan s’acaba la partida l’aplicació et permet consultar les paraules que s’han fallat al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2). La informació recollida al joc es desa de forma anònima, únicament amb finalitats científiques.

En només quatre dies des de la seva activació, ja s’han superat els 100.000 participants, el que suposa el major estudi psicolingüístic realitzat fins al moment en llengua catalana.

Els impulsors d’aquest estudi són els investigadors Roger Boada, Marc Guasch i Pilar Ferre, del Grup de Recerca en Psicolingüística de la URV, que han col·laborat en aquest estudi amb Jon Andoni Duñabeitia, director del Centro de Ciencia Cognitiva (C3) de la Universidad de Nebrija.

Un estudi amb 40.777 paraules

L’estudi permetrà crear una base de dades on es podrà estudiar com l’edat, el nivell d’estudis, el sexe o la competència en català afecten a l’amplitud del vocabulari dels parlants de la llengua. També es podrá saber el percentatge de persones que coneixen cadascuna de les paraules i veure el grau de dificultat de cada paraula.

L’estudi inclou un total de 40.777 paraules del català que van ser pronunciades com a mínim una vegada a la televisió pública catalana durant quatre anys de programació i que apareixen al DIEC2.

tracking