Diari Més

Societat

Denúncia contra la Guàrdia Urbana de Tarragona per omissió de funcions

Una dona, que va patir empentes per part d’uns homes que havien atacat els porcs vietnamites de SPiSP, afirma que els agents no van assistir-la

Un dels porcs va resultar ferit als ulls, després que un grup d'homes li llancessin pedres.

Denúncia contra la Guàrdia Urbana de Tarragona per omissió de funcionsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 20 de juny, un grup de vuit homes va atacar un grup de porcs vietnamites a Sant Pere i Sant Pau. Van llençar pedres i van donar alguna puntada de peu als animals que conviuen amb els veïns des de fa un parell d’anys causant ferides entre alguns dels animals. En veure-ho, una veïna, col·laboradora de l’entitat Nova Eucaria i que alimenta aquests animals, va intentar defensar-los. Els homes van increpar-la i la van empènyer. Una tercera veïna va trucar a la Guàrdia Urbana, però cap patrulla va acudir al lloc dels fets. La dona, que evita parlar amb els mitjans de comunicació, interposarà avui una denúncia contra el cos policial per omissió de funcions. Acusa els agents de no protegir els animals i de no fer res per protegir-la a ella en una situació en la qual considera que corria perill.

Anna Carbonell és la directora de Nova Eucaria, una entitat en defensa dels drets dels animals. Afirma que, malgrat que una veïna va parlar «molta estona» per telèfon amb la policia alertant de la situació, els agents no van aparèixer. Ahir, la dona afectada també va presentar una denúncia per maltractament animal per les agressions als porcs vietnamites, considerades espècie invasora pel Govern espanyol des de març. Carbonell explica que la llei que així ho regula no entrarà en vigor fins al 2022. Mentrestant, els encarregats de gestionar la presència d’aquests animals als nuclis urbans són els mateixos ajuntaments.

«Rebutgem qualsevol acció que danyi els animals», afirmava ahir la regidora de Benestar Animal, Carla Aguilar. «No té sentit anar en contra dels més dèbils, els animals, i d’aquelles persones que amb el seu esforç els ajuden», apuntava. L’atac del dijous va provocar ferides a algun dels animals. No és el primer cop que agredeixen els porcs. Aquesta mateixa veïna també ha estat increpada en altres ocasions quan ha intentat defensar els animals, segons Carbonell. Nova Eucaria dona suport a la denunciant i demana al nou govern municipal que engegui un projecte signat en l’anterior mandat, pocs dies abans de les eleccions del 26 de maig, entre l’entitat i l’Ajuntament que té l’objectiu de controlar la colònia. El projecte consisteix en la construcció d’una tanca pels animals i un procés per estabilitzar-los perquè no se segueixin reproduint.

Protocol contra el maltracte

Per Aguilar, la situació dels porcs vietnamites és una «urgència i una «prioritat». La regidora vol conèixer com ha treballat la qüestió l’antic govern abans de prendre decisions que, en tot cas, aniran encaminades a protegir els animals. La creació de la mateixa regidoria de Benestar Animal, remarca, així ho indica. Aguilar explica que la situació dels porcs ha servit per «constatar» la falta d’un protocol per defensar els animals en cas d’agressions. Aguilar avança que, juntament amb el regidor de Seguretat, Manel Castaño, treballarà per elaborar aquest protocol. «No s’han pres mesures en aquesta direcció», assegura en referència a l’antic Ajuntament. «Les actuacions han d’estar previstes. L’Ajuntament té unes línies d’actuacions i la responsabilitat és política, no del treballador», afirma, preguntada sobre si no hi ha falta de sensibilitat entre la Guàrdia Urbana pels episodis d’agressions als animals.

Amb l’ajuda de quatre voluntaris, Nova Eucaria alimenta cada dia els porcs amb 20 kg de pinso i 160 litres d’aigua. En dos anys, el nombre d’animals s’ha duplicat passant dels 9 inicialment detectats a 19. Carbonell alerta que dues de les cinc femelles estan embarassades i que, segurament, la resta també.

tracking