Diari Més

El PSC ofereix a Junts per Tarragona un acord de govern per investir Ballesteros

Nadal descarta un govern amb ECP perquè no seria el seu espai polític i aposta perquè la militància decideixi avui si recolza la investidura de Ricomà

Fotografia de família dels regidors del mandat 2015/2019, feta ahir al saló de plens de l'Ajuntament, amb algunes absències.

El PSC ofereix a Junts per Tarragona un acord de govern per investir BallesterosAjuntament Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC ha ofert a Junts per Tarragona un acord de govern per reelegir Josep Fèlix Ballesteros com alcalde de Tarragona. Segons assenyalen fonts de la llista independentista, Esquerra Republicana també flirteja amb la candidatura de Dídac Nadal, però, en aquest cas, l’acord que ofereixen els republicans no va més enllà de la investidura. El vot afirmatiu dels tres regidors de Junts per Tarragona és indispensable perquè el republicà Pau Ricomà guanyi la investidura d’aquest dissabte 15 de juny. Ricomà té el sí de la CUP i En Comú Podem Tarragona i, tot i que és previsible que Nadal faciliti l’alcaldia a Ricomà, el partit encara no ho ha fet oficial i s’espera que ho confirmi avui després d’una reunió amb els seus militants.

Fonts de Junts per Tarragona descarten, segur, entrar en un govern on siguin els comuns. Asseguren que no és el seu espai polític i aposten per convertir-se en soci de govern durant la legislatura en lloc d’En Comú. Creuen que la legislatura pot ser prou oberta perquè es donin aquestes circumstàncies. En quatre anys, assenyalen, pot passar qualsevol cosa.

Ballesteros prefereix no comentar el contingut de les converses amb Junts per Tarragona i afirma que seguirà parlant amb «tothom» i que «tot està obert». La número 2 del PSC, Sandra Ramos, descarta que s’hagi produït cap reunió formal amb l’equip de Nadal, tot i que sí que admet converses «informals». Tanmateix, Diari Més té constància que, en efecte, la oferta de govern per part dels socialistes s’hauria produït.

Tot i el nítid cop de porta que van rebre els socialistes per part dels comuns, que el dilluns van decidir en assemblea per una aclaparadora majoria votar a favor de Ricomà, des del PSC asseguren no tirar la tovallola. «No esgotem cap via amb els comuns», afirmava ahir el mateix Ballesteros a aquest diari. «Fins que la via dels comuns no s’hagi esgotat no obrirem cap altra via de negociació», insistia Ramos, a dos dies del ple de la investidura a la plaça de la Font.

L’escenari més plausible, però, a 48 hores de la votació del futur alcalde de la ciutat, és que Tarragona tindrà un alcalde independentista 80 anys després que Jaume Pena Castelló, també d’ERC, deixés de ser-ho el 1939 quan les tropes franquistes van ocupar Tarragona.

Mentre es produeixen les últimes reunions entre els equips negociadors de les diferents formacions (ahir ERC es reunia amb els comuns i els comuns també ho feien amb la CUP) encara no està clar si Ricomà és partidari d’un govern a dos amb els comuns o amb més socis. Les grans diferències ideològiques que separen la CUP i Junts per Tarragona fa difícil creure en un govern en què aquests dos actors polítics convisquin. El projecte urbanístic de la Budellera és, segurament, un dels principals punts que allunyen els neoconvergents d’ERC, la CUP i Comuns, partidaris de frenar-lo.

Ahir, la número 1 de la CUP, Laia Estrada, no descartava entrar en un govern encapçalat pel candidat republicà. Després de l’últim plenari de la legislatura, Estrada va explicar que, pels anticapitalistes, el més important és «desenvolupar aquell paper que sigui de més utilitat perquè a Tarragona hi hagi un canvi en profunditat». La formació independentista valorarà, a partir de negociacions amb els partits i amb assemblees amb la militància, si ho poden impulsar amb més força des de l’executiu o des de l’oposició. ERC i la CUP es reunien ahir per rebre una confirmació per part dels republicans dels cinc punts que la CUP va posar sobre la taula per votar la investidura de Ricomà com ara la renúncia a la Budellera i un estudi de la qualitat de l’aire, entre altres.

Disposats a governar

Els cupaires van plantejar ahir la seva voluntat de ser un agent actiu en «un canvi real a Tarragona» i que «s’han explorat les possibilitats de pacte tenint en compte una sèrie de qüestions». Valoren positivament la trobada amb ERC, però emfatitzen que només es tractava d’una primera reunió de treball. Ara proposen noves apostes per negociar com «acabar amb els privilegis de l’Església i les exempcions de l’IBI de les quals se’n beneficia, les municipalitzacions dels serveis externalitzats a l’Ajuntament i la personació de l’Ajuntament en casos de corrupció com el pàrquing Jaume I», apunten.

Des de la CUP asseguren que no volen «cadires», sinó impulsar un canvi profund. «Si ho hem de fer des del govern perquè és possible trobar un acord polític, ho farem; i si ha de ser des de l’oposició perquè sigui un canvi més sòlid, ho farem», insisteix Estrada. Tot i això, els cupaires tenen clar que les converses i el procés de reflexió interna que han de fer per valorar les opcions no seran cosa de pocs dies i, és per això, que Estrada descarta un acord de govern abans del ple d’investidura d’aquest dissabte 15 de juny.

tracking