Diari Més

Justícia

Martín Pallín participarà a una jornada de debat sobre Memòria Històrica

És magistrat emèrit del Tribunal Suprem

El fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín.

Martín Pallín participarà en una jornada de debat sobre Memòria HistòricaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, president de la Unió Progressista de Fiscals i portaveu de Jutges per a la Democràcia, oferirà la ponència inaugural de la jornada La justiciabilitat dels crims contra la humanitat. Què se n’ha fet de la Memòria Històrica?, organitzada pel Col·legi de l’Advocacia de Tarragona i que se celebrarà el pròxim 20 de juny a la seu d’aquest ens professional.

La jornada «s’emmarca en el debat social existent al voltant de la recuperació de la memòria històrica i vol debatre jurídicament tot entomant els nous reptes que planteja el passat més recent en la nostra societat», informa el col·legi, el qual afegeix que «la jornada aborda el dret a la Memòria Històrica com un dret humà, emmarcant-lo en l’àmbit internacional, nacional i local, i prestant especial atenció en les diferents vies de justiciabilitat per a poder exercitar aquest dret per part de la ciutadania».

En el decurs de la jornada s’abordaran «quines accions es poden portar a terme des dels ajuntaments i en l’àmbit municipal per a lluitar contra la impunitat franquista, abordant entre d’altres la utilització del litigi estratègic». També és un dels objectius de la jornada «tractar quines són les mancances del marc normatiu espanyol i català, i poder identificar quins mecanismes es podrien implementar per a poder fer efectiu el dret a la veritat, justícia i reparació».

La intervenció de Martín Pallín, recollida sota el títol El marc legal nacional i internacional de la Memòria Històrica, estarà dinamitzada per Carles Perdiguero, president de la Comissió de Drets Humans de l’ICAT i advocat que defensa persones que han tingut causes obertes per fets relacionats amb la defensa de l’independentisme.

tracking