Diari Més

Religió

Planellas serà el cinquè arquebisbe de Tarragona de la democràcia

El pròxim dissabte Jaume Pujol s’acomiadarà amb una eucaristia que se celebrarà a la Catedral

El religiós Joan Planellas Banosell és l'arquebisbe electe de Tarragona.

Planellas serà el cinquè arquebisbe de Tarragona de la democràciaFacultat de Teologia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arquebisbe electe de Tarragona, Joan Planellas Barnosell, viurà el 8 de juny, a les 11 del matí a la Catedral, la seva consagració episcopal. Planellas serà el cinquè arquebisbe de la democràcia i el 99è des que la diòcesis, del segle I, va ser elevada al rang d’arxidiòcesis en el segle V. El pròxim dissabte, dia 1 de juny, Jaume Pujol Balcells celebrarà l’eucaristia de comiat a la Catedral, en un acte que s’iniciarà a les 11 hores.

El cardenal Benjamín de Arriba i Castro (1949-1979) va ser el darrer arquebisbe de Tarragona del període franquista. El religiós gallec va ser substituït per Josep Pont i Gol (1970-1983), qui va viure la transició –els últims anys de la dictadura i els primers de la democràcia–. Pont i Gol va deixar el càrrec a inicis de la dècada dels vuitanta i el va rellevar Ramon Torrella Cascante (1983-1997), i aquest per Lluís Martínez Sistach (1997-2004), actual arquebisbe emèrit de Barcelona. La marxa de Martínez Sistach a la capital catalana va donar pas a l’arribada de Jaume Pujol Balcells (2004-2019), qui ha donat el relleu a Joan Planellas Barnosell.

Des de la consecució de la democràcia, els cinc arquebisbes de Tarragona d’aquest període històric han nascut a Catalunya, però cap d’ells a la demarcació. Pont i Gol va néixer a Solsona, Torrella Cascante a Olesa de Montserrat, Martínez Sistach a Barcelona, Pujol Balcells a Guissona i Planellas Barnosell a Girona. El darrer arquebisbe tarragoní va ser el cambrilenc i cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer. El nomenament de Planellas Barnosell pel Papa Francesc pot suposar un canvi important en la direcció de l’Arxidiòcesis de Tarragona. El religiós gironí defensa posicionaments polítics independentistes, mentre que Pujol Balcells ha estat, des de fa molts anys, membre actiu de l’Opus Dei.

tracking