Diari Més

L'aposta de Ricomà (ERC): un govern «republicà» amb En Comú Podem

Ballesteros (PSC) és partidari de governar en solitari i Viñuales (C’s) intentarà evitar «per responsabilitat» un govern independentista

Imatge d'un plenari la passada legislatura el 2 d'abril.

Ple de l'Ajuntament de Tarragona del dia 2 d'abril.Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La imatge de Tarragona, com a ciutat que resisteix els embats de l’independentisme, podria passar a la història si Pau Ricomà (ERC) aconsegueix fer realitat els seus plans. L’aposta del candidat republicà –que fa dos dies va aconseguir els millors resultats d’ERC a la ciutat des de la reinstauració de la democràcia– és clara: un govern «republicà» amb Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem Tarragona. Després de 12 anys de governs socialistes a la plaça de la Font, Tarragona podria tenir un govern de majoria independentista.

Ho va deixar clar la matinada de dilluns, instants abans de brindar amb cava a la seu d’ERC i ho tornava a repetir ahir. «No comptem amb el PSC. No ens agrada la manera amb què Ballesteros ha portat la ciutat», explicava a aquest diari Ricomà, que retreu al batlle socialista «no haver intentat un govern d’esquerres» en l’últim mandat. «Hi ha quatre partits compromesos amb els valors de la República com la transparència», afegia sobre els 14 regidors que sumarien ERC, JxCAT, la CUP i En Comú Podem.

Mentre Ricomà tanca la porta a pactar res amb el PSC, l’alcalde en funcions, Josep Fèlix Ballesteros, estén la mà a tots els partits per començar a parlar de possibles acords. En declaracions a Catalunya Ràdio, el batlle socialista no descartava un govern en solitari. Diu Ballesteros que ja va fer-ho el 2011, quan Ciu i el PP van estar a punt de pactar per fer-lo fora de l’alcaldia.

Moltes coses han canviat des de 2011, especialment pel que fa al context polític a Catalunya i en ple judici al Tribunal Suprem del líders del procés. Una conjuntura que podria facilitar un acord entre les forces independentistes. La coalició d’En Comú Podem, liderada per Carla Aguilar podria ser clau en aquest sentit. De moment, la número 1 que evita, de moment, fer comentaris sobre possibles pactes, celebrava ahir els resultats del 26-M després d’aconseguir dos regidors. «L’escenari municipal ha canviat i haurem de veure quins equilibris es produeixen», assenyalava ahir Aguilar. ECP va doblar l’escó d’ICV, partit que integra la coalició d’esquerres. Hem estat capaços d’ il·lusionar de nou a la gent amb una aposta nova, ciutadana, municipalista i jove», valorava ahir la futura regidora.

La regidora socialista Begoña Floria posava èmfasis, ahir, en què el PSC va guanyar les eleccions. Tot i empatar amb set regidors amb ERC i el marge estret d’uns 500 vots, Floria creu que la «legitimitat» per formar govern està en mans de Ballesteros. Malgrat tot, l’actual regidora de Cultura en funcions, no amagava la seva preocupació per un pacte entre independentistes. Un «pacte a la contra», segons Floria, i un «error» que només perseguiria, diu, «fer fora Ballesteros». Després d’una campanya en què Ballesteros va equiparar la CUP i Vox durant la campanya, vetant qualsevol diàleg amb aquestes formacions, el PSC s’obre a parlar amb tothom, també amb els anticapitalistes.

L’estelada al balcó

Ciutadans és, potser, la formació més preocupada per a la formació d’un possible govern independentista. «El primer que faran és penjar l’estelada al balcó», afirmava ahir el seu candidat, Rubén Viñuales. Ricomà descartava que els símbols entrin dins de la seva «prioritat». «Jo ja porto el llaç groc a la solapa», explicava el republicà qui es felicitava per haver aconseguit «trencar els estereotipis» d’ERC als barris. «Els d’ERC no som nacionalistes, sinó nacionals. Tenim la primera regidora llatinoamericana de l’Ajuntament», afegia.

Viñuales apuntava a la «baixa participació» (62,75%) per justificar els resultats de Cs que es manté amb 4 regidors, tot i guanyar 1364 vots. «El votant independentista sempre va votar, hem de mobilitzar més el nostre electorat», es lamentava. «Per responsabilitat hem d’intentar evitar un govern independentista», afirmava. «Veurem què fa En Comú Podem perquè, de vegades, les dinàmiques de poder són estranyes», avisava.

Qui també es queda amb els mateixos edils que el 2015 (3) és Junts per Tarragona. El candidat Dídac Nadal va declinar ahir valorar els resultats del seu partit ni comentar cap possible escenari.

Des de la CUP, Laia Estada, feia una «lectura positiva» després d’aconseguir dos regidors, els mateixos que fa quatre anys. «Hi ha hagut un vot útil per fer fora Ballesteros, hi ha possibilitat real de canvi», pronosticava. Com els comuns, els cupaires es reuniran en els propers dies en assemblea per decidir les estratègies de cara a les negociacions amb la resta de formacions. «No podem parlar de línies vermelles ni imposar el nostre projecte polític», explicava la portaveu de la CUP. Estrada descartava un pacte entre ERC i el PSC perquè, diu, «seria trair el vot que ha aconseguit Pau Ricomà prometent que faria fora Ballesteros».

Aquesta redacció va intentar , sense èxit, contactar amb el número 1 del PP, José Luis Martín.

tracking