Diari Més

JxCat i el PSC mantenen converses per reeditar el pacte a la Diputació

L’acord deixarà fora del govern a ERC, que amb 11 diputats serà la força més representada

El ple de la Diputació comptarà amb representants de només quatre forces polítiques en el pròxim mandat.

JxCat i el PSC mantenen converses per reeditar el pacte a la DiputacióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts per Catalunya (JxCat) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) van iniciar ahir, dilluns, l’endemà de les eleccions municipals, converses amb l’objectiu de reeditar el pacte de govern a la Diputació de Tarragona. Fonts dels dos partits van confirmar a aquesta redacció que els primers contactes ja s’han produït i que la voluntat és que les dues formacions tinguin a les seves mans les regnes de la institució que representa els municipis de les comarques tarragonines. De moment, no s’ha posat damunt la mesa de negociació el nom de la persona que substituirà a Josep Poblet, el qual fa uns mesos va anunciar la seva decisió de no tornar a presentar-se com a alcaldable per Vila-seca ni aspirar a un nou mandat al capdavant de l’ens intercomarcal.

L’acord entre JxCat i PSC deixaria fora del govern de la Diputació a Esquerra Republicana, formació que ha obtingut la major representació a la Diputació de Tarragona per primera vegada. La majoria política la marca la xifra de 15 diputats. ERC n’ha obtingut 11 representants, la qual cosa és insuficient per poder governar una administració amb 27 diputats. JxCat ha estat la força que ha obtingut el segon lloc quant a representació, amb 8 diputats, mentre que el PSC tindrà 7.

Tot i que Esquerra Republicana ha guanyat 4 diputats i tindrà més presència en el pròxim mandat, i que JxCat n’ha perdut 3 i el PSC n’ha guanyat un, l’acord que s’està cuinant deixarà fora els republicans. Aquestes seran les tres úniques formacions que estaran representades a la Diputació de manera majoritària, junt amb Ciutadans, que conserva el seu diputat. Dues de les formacions de l’anterior mandat, el PP i la CUP, han patit una forta davallada en els municipis de les comarques tarragonines com a resultat de les eleccions del passat diumenge i perden els representants que tenien.

Els dos partits que mantenen oberta la negociació consideren que els pactes subscrits en anteriors mandats han estat molt positius i fructífers per al desenvolupament de la política a la Diputació i que no veuen cap mena d’inconvenient per fer-ne una reedició.

Amb aquesta decisió, Junts per Catalunya minimitzaria l’efecte pel creixement d’ERC. Els nacionalistes, que mantenen discrepàncies amb els republicans en altres àmbits polítics, no volen deixar en mans d’ERC una institució de la importància de la Diputació, que ocupa un espai institucional de prestigi i que representa a tots els municipis de les comarques tarragonines. Tot apunta al fet que l’acord entre les dues parts quallarà en els pròxims dies.

tracking