Diari Més

La fiscalia de Tarragona respon a l'autoinculpació de Taca d'Oli que votar l'1-O no va ser delicte

La tinent fiscal afirma que no existeix delicte de desobediència i el que van fer va ser expressar «una opinió», amb la votació

El col·lectiu ha presentat les signatures davant la fiscalia.

Els Avis i Àvies per la Llibertat s'autoinculpen per l'1-OOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Participar en les votacions, en una taula o haver fet el recompte de paperetes en el referèndum de l'1 d'Octubrede 207 que el Tribunal Constitucional va declarar il·legal, no representa cap delicte, segons la fiscalia provincial de Tarragona.

Aquesta és la resolució de María José Osuna, Tinent Fiscal de la Fiscalia de Tarragona responent a l'escrit d'autoinculpació que, el gener passat, va presentar el col·lectiu Taca d'Oli, integrat per diversos grups d'Avis i Àvies per la Llibertat, i en el que hi havia 1.229 signatures de persones que afirmaven haver participat, de diversa manera, en la preparació, organització i en donar suport al referèndum de l'1-O.

A principis d'aquest mes de maig, el col·lectiu va reclamar al fiscal tarragoní que donés resposta al seu escrit d'autoinculpació, doncs no n'havien tingut des de la presentació d'aquest, al mes de gener.

Finalment la resolució es va fer pública el 7 de maig (tot i que porta data de 26 d'abril) i en ella s'assenyala, per part de la fiscalia, que els fets detallatspels auto-inculpats «no són constitutius de delicte de desobediència».

De fet, afirma la tinent fiscal que «els fets continguts en els escrits d'autoinculpació no són constitutius de cap delicte». Per aquest motiu, afirma, «no existeix cap justificació que empari una investigació de cara a aclarir la participació concreta de cadascun dels 1.229 signants en uns fets que no estan tipificats en el Codi Penal».

Segons la Tinent Fiscal, la participació en el referèndum il·legal d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017, «consistent a dipositar una papereta en unes urnes instal·lades en diversos emplaçaments, amb la finalitat d'expressar una opinió sobre les diferents opcions polítiques proposades pels organitzadors, no constitueix infracció penal».

Al mateix temps, però, afegeix que, «per lògica, no constitueix tampoc delictedefensarla participació en la votació, ni haver acudit a les meses, ni haver fet recompte de paperetes». I decreta l'arxivament de les actuacions.

tracking