Diari Més
Laia Estrada Cañón

Cap de llista de la CUP a les eleccions municipals a Tarragona

«Hem de fer que la gent participi i acabar amb el clientelisme»

La CUP considera que «el PSC i el govern de Tarragona han degradat la ciutat i han hipotecat el futur amb macroprojectes com els Jocs Mediterranis»

Laia Estrada opta a una segona legislatura a l'Ajuntament de Tarragona com a regidora de la CUP.

«Hem de fer que la gent participi i acabar amb el clientelisme»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Què li falta a Tarragona?

—Moltes coses, però ho resumiré en dues idees. Prendre decisions pensades per garantir el benestar de la població i millorar el seu dia a dia, com la manera de concebre el POUM o els Jocs Mediterranis amb equipaments que no connecten amb les necessitats que hi ha. També, una política real, no només directa, sinó protagònica, és a dir, que doni el protagonisme a la gent a qui no només s’ha de consultar puntualment. La gent ha de ser corresponsable i protagonista. Hem de fer que la població participi. Els veïns han de vetllar pel compliment de la millora de les seves condicions de vida.

—Si és escollida alcaldessa, quina serà la seva prioritat?

—Fer polítiques participatives tot l’any i, de manera especial, amb tres idees: pressupostos participatius, decidint el cent per cent de les inversions que es facin a la ciutat; garantir les consultes com hagués estat en el cas dels Jocs Mediterranis i mantenir relacions amb les entitats, i acabar amb el clientelisme i amb les traves de l’administració. Les llibertats de la població i els seus drets han d’estar garantits, així com les polítiques socials.

—També els preocupa l’urbanisme.

—Estem en contra del POUM i a favor de la cohesió de la ciutat, un repte pendent després de dècades de governs que no han estat interessats a aconseguir-ho. Això es fa amb un planejament que no consisteixi a fer créixer la ciutat pels extrems i omplint l’Horta Gran, fent una xarxa de carrils bici i viària agradable i accessible. S’ha d’ampliar l’Anella Verda des dels Prats d’Albinyana al Gaià i el Pont del Diable. És molt important i el POUM no contempla com fer-ho. Clama al cel que s’ha de cohesionar la ciutat. Es va urbanitzar un marge del riu Francolí i no el de Ponent. També s’han de descentralitzar les festes i l’activitat cultural. Tenim un govern més preocupat per inaugurar que per mantenir.

—La seva formació és molt crítica amb la corrupció

—S’ha de lluitar contra la corrupció, la tipificada com a política i la caciquil. Per denunciar-la, fins i tot ens van voler fer fora de l’Ajuntament. S’ha de fer net amb seny. No volem contractacions externes de serveis com el de la brossa. La resposta ha de ser la gestió directa. Ens estalviaríem diners i millorarien les condicions dels treballadors. No s’han d’externalitzar els serveis.

—Amb qui està disposada a pactar per formar govern si és necessari?

—La CUP és una formació d’esquerres que defensa la lluita social, el feminisme i l’independentisme. És aquí que ens podem plantejar aliances. Després, haurien de veure amb qui, realment, hi ha punts d’acord. Pactaríem amb qui estigués d’acord amb acabar amb els privilegis d’elits com l’Arquebisbat, la indústria petroquímica, FCC, els bancs i les caixes.

—Amb quins partits no pactaria mai?

—Mai amb els del bloc del 155 ni amb qui vulgui fer canvis lampedusians perquè res canviï. Hauríem de contrastar les idees. També haurien d’estar a favor d’una política participativa.

—Tot el que envolta el procés pot tenir incidència en el resultat de les municipals?

—Sí, per descomptat. Uns exemples són les decisions que pren la Junta Electoral, privant la llibertat d’expressió com quan s’exigeix la llibertat dels presos polítics. La lluita pels drets del nostre poble no es pot amagar. La independència s’ha de fer des del municipalisme, poble a poble, com vam veure l’1 d’octubre, abans i després. Sense el poble no s’hauria pogut fer el referèndum d’independència. Hem de fer-ho des de la desobediència perquè el Govern no ho permet d’altra manera. La desobediència també s’ha d’aplicar en temes socials, i la PAH ens ho ha demostrat. La idea és construir des de la ruptura i no ho podem deixar de banda.

—Puntuï de zero a deu la tasca del govern municipal de Tarragona.

—Ha anat de mal en pitjor els dotze anys anteriors i amb totes les aliances que hi ha hagut. Contractes com el de la brossa o els Jocs Mediterranis no els han fet només un govern del PSC. La puntuació és molt deficient, menys de dos. Han degradat la ciutat i han hipotecat el futur de Tarragona amb macroprojectes. No podem acceptar que la major inversió que ha fet la Generalitat hagi estat un pavelló esportiu, quan al costat hi ha col·legis amb barracons. A més, hi ha incompliments eterns per part del govern municipal. I s’han invertit 48 milions d’euros al Mercat Central que han servit per posar un Mercadona al centre. També cal fiscalitzar les inversions en el patrimoni.

—Digui una proposta nova que té per la ciutat.

—En matèria de patrimoni, defensem la idea que no s’ha d’explotar només per a obtenir un benefici econòmic. S’ha de pensar el clau educativa. El patrimoni ha d’arribar a les escoles, s’han de fer crèdits de síntesi, tallers que permetin que hi hagi un sentiment de pertinença, de cohesió, apadrinar monuments i fer activitats intergeneracionals. Hem d’acabar amb la lògica que el patrimoni és una cosa que està dedicada al turisme i l’economia, i s’ha de veure en clau cultural i educativa. Un exemple és la ciutadella de Calafell, on els estudiants participen en la seva restauració.

—Quin model de ciutat proposa?

—Una ciutat participativa, cohesionada, on no es governi en contra de la població.

—Cal asfaltar els carrers de la ciutat, alguns molt deteriorats?

—Forma part de la defensa de l’espai públic. Hi ha barris on no hi ha ni voreres. Cal millorar, tot i que estem a favor de pacificar la ciutat pel que va al vehicle i afavorir els patinets i les bicicletes.

Portaveu de la CUP a Tarragona

Laia Estrada Cañón va néixer a Tarragona el 19 de setembre de 1982. És filla del sindicalista i activista social José Estrada. És portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona i encapçala la llista d’aquesta formació a les municipals del 26 de maig. Llicenciada en Ciències Ambientals, va finalitzar la llicenciatura a la Universitat d’Utrecht (Països Baixos) amb una beca Erasmus. És sòcia del Casal Popular Sageta de Foc i de Ràdio Terra, i està afiliada al sindicat Co.Bas.

tracking