Diari Més

Els candidats de Tarragona debaten més del passat que de les propostes de futur per la ciutat

Els sis caps de llista amb representació a l’Ajuntament exposen els seus arguments per ser votats en el debat organitzat per Diari Més i TAC12

Els caps de llista dels partits presents a l'Ajuntament van exposar les seves propostes al plató de la televisió TAC12 i va absentar-se la candidata d'En Comú Podem per motius personals

Els candidats de Tarragona debaten més del passat que de les propostes de futur per la ciutatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis candidats que competeixen per dirigir els destins de la ciutat de Tarragona els quatre pròxims anys van participar ahir en el debat organitzat per Diari Més i TAC12, dirigit pel periodista Xavier Abelló. Set formacions van ser convidades a participar-hi, però finalment la candidata d’En Comú Podem, Carla Aguilar, va «excusar l’assistència per raons de força major», va informar Abelló en la roda de presentació dels caps de llista. Poc després, Aguilar va anunciar, mitjançant el seu Facebook que, com a conseqüència de la mort del seu gos, «no podré assistir als actes previstos, no tinc forces».

Els sis candidats que van participar en el debat van ser Josep Fèlix Ballesteros (PSC), Pau Ricomà (ERC), José Luís Martín (PP), Rubén Viñuales (Ciutadans), Dídac Nadal (Junts x Tarragona) i Laia Estrada (CUP), que van disposar d’un minut inicial per exposar les línies mestres dels seus programes electorals. En el debat es va parlar més del que s’ha fet i del que no s’ha fet, que d’allò que s’ha de fer en la pròxima legislatura.

La primera a intervenir va ser Laia Estrada –caçadora texana i llaç groc–, qui va defensar que «cal cosir els barris, cosa que no s’ha fet en mig segle perquè no ha interessat». Dídac Nadal –camisa blanca– va apostar per «revertir els espais públics, la connexió dels barris amb el centre i demanar la provisionalitat del tercer fil». Per la seva banda, José Luís Martín –americana i sense corbata– va destacar que cal «transformar la ciutat, unint els barris amb el centre i crear la Rambla de Mar per enllaçar la Rambla Vella amb el Serrallo». El quart a intervenir va ser Pau Ricomà –americana sense corbata i llaç groc–, qui va dir que «Tarragona ha crescut de forma desordenada per interessos privats, hem de donar vida als barris i ampliar l’Anella Verda». Rubén Viñuales –americana i sense corbata– va proposar «fer un pla de xoc pels barris, revisar el pla de mobilitat i crear habitatge social». Va tancar la primera ronda Josep Fèlix Ballesteros –americana i corbata vermella– qui va comentar que «el POUM aprovat per l’Ajuntament preserva l’Anella Verda, amb el govern de Pedro Sánchez hem recepcionat carreteres per millorar i la nostra aposta és perquè el tren es quedi a Tarragona».

L’estat de la qüestió

El conductor, Xavier Abelló, va donar pas als candidats per iniciar el primer dels dos blocs en què es va dividir el debat, recordant als caps de llista que es podien interpel·lar. En el primer tram, els candidats van intervenir sense gaires contrarèpliques entre uns i altres. El va obrir Laia Estrada, qui va referir-se a l’acció de govern de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. «És greu l’estat de degradació de Tarragona», va dir, i va fer un clam per «l’estat ruïnós d’edificis que s’han deixat caure per la desídia que ha acompanyat els mandats recents, per una política pensada en els interessos de pcos».

La primera rèplica va arribar per part del candidat del PP, José Luís Martín, qui també va aprofitar per exposar línies mestres del seu programa. «Volem una ciutat amable, oberta al mar, i millorar la gestió del turisme». Martín va apuntar que «portem i portarem esport a Tarragona, la qual cosa suposarà a la ciutat uns ingressos de 3 milions d’euros».

L’alcaldable de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, es va mostrar molt crític amb l’acció del govern de PSC i PP. «Falta manteniment dels espais públics –en clara al·lusió a Martín, responsable d’aquesta àrea–, més marquesines a les parades d’autobús i soterrar el cablejat aeri en barris com la Part Baixa». «El model de Ballesteros és dir coses i no fer-les», va dir, per afegir que estava en contra «d’implantar una gran superficie» al PP-10, conegut popularment com a Pla Parcial d’Ikea, «perquè ofegarà el nostre comerç local».

Ballesteros va prendre la paraula per dir que «hem generat un urbanisme que ens ha permès, junt amb el Port, tenir el nou passeig marítim, treballem perquè la T-11 sigui una avinguda urbana i», pel que fa al futur del ferrocarril, «el tren ha de ser una de les nostres grans apostes». Curiosament, en el debat no es va parlar de la gratuïtat del servei de l’EMT, la proposta estrella de Ballesteros aquesta campanya.

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans, Rubén Viñuales, va dir que «els barris tenen problemes de seguretat i neteja i, pel que sentim, sembla que Ballesteros es presenti per primera vegada quan porta dotze anys com a alcalde». Pau Ricomà, candidat que aspira a guanyar les eleccions del 26 de maig, va mostrar-se contundent quan va dir que «hem de parlar d’urbanisme de veritat, perquè es fa de com estava abans de la crisi, dels temps de la bombolla immobiliària, i el que s’ha de fer és créixer en habitatge als barris per cosir la ciutat i que aquesta no es buidi». Ricomà va posar com a exemple «el carrer Comte de Rius, on hi ha dotze comerços tancats».

L’alcaldable del PSC també va rebre d’Estrada. La cupaire va recordar que «la platja Llarga va ser salvada per la gent, amb les seves protestes i no per Ballesteros, i el que s’ha de fer és cosir la ciutat, penso que tots estem d’acord, i garantir que la gent pugui accedir a l’habitatge amb lloguers assequibles de pisos buits». Ballesteros va replicar dient que «fa deu anys hi havia milers de tarragonins que van veure que podien perdre els seus habitatges, com els de les Cases Barates, i vam aconseguir que no fos així». També va dir, dirigint-se a Estrada que, fruit de la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament, l’urbanisme ha millorat. «Pregunti als veïns de Campclar si la Rambla relliga o no els barris, o si a la Part Alta els ha anat bé fer carrers per a vianants, o si estan contents els de la Part Baixa amb les escales mecàniques». Nadal va saltar a la jugular i va dir «sí, pregunti què en pensen del funcionament de les escales». «L’esgotament que té la ciutat no és raonable. Res està bé i ho canviarem», va afegir. Per la seva banda, Ricomà va dir que «la ciutat de la qual parla Ballesteros només la veu ell» i va apuntar que «Tarragona és una de les ciutats més insegures».

Polèmica pels equipaments

Equipaments com el Banc d’Espanya, el Jaume I, la Tabacalera o la Ciutat de Repòs i Vacances –l’antiga Ciutat Residencial– van cobrar un protagonisme especial en el segon bloc en què es va dividir el debat. Estrada no va dubtar a dir que «la llista de grans runes que denuncia la CUP és cada vergada més gran i, també, hi ha dèficits en equipaments com biblioteques i llars d’infants, mentre que tenim un pavelló d’esports que no sabem què fer amb ell». Nadal també va referir-se a equipaments inactius com «Ca l’Agapito o l’Ardiaca» i va proposar «crear comissions d’experts per prendre decisions sobre els equipaments culturals», a més de recordar que «els Jocs Mediterranis van ser una catàstrofe».

José Luís Martín va assegurar que «els edificis s’utilitzen» i va obrir la porta a les crítiques dirigides a la Generalitat en matèria d’inversions en equipaments. Per la seva banda, Ricomà va dir que «els problemes en equipaments són enormes, es va anunciar un auditori que no s’ha fet. i no pot ser que els centres cívics tanquin a les 8 de la tarda». Viñuales va intervenir per afirmar que «s’hauria de prioritzar acabar amb els barracons i fer més places de residència per la Tercera Edat, i la Tabacalera és un bluf de Ballesteros». «S’hauria de fer una gran biblioteca al Jaume I i reobrir la Residencial». Ballesteros va recordar que «el Jaume I és un forat de la vergonya que està a la Justícia, la Chartreuse es queia i vam fer l’Escola d’Idiomes i l’estat de la Residencial o que no es faci la Ciutat de la Justícia és perquè no s’ha fet res», en clara referència a les inversions dependents de la Generalitat. Ballesteros va recordar a Nadal que la situació del Jaume I «ve del seu pare», de quan Joan Miquel Nadal era alcalde de Tarragona, mentre que el candidat de Junts x Tarragona va comentar que «hi ha moltes propostes de la gent, però vostè no ha fet res». «Quina pena», va replicar Ballesteros.

En el context de les crítiques dirigides a la Generalitat, Ricomà va afirmar que l’administració catalana «oferia tres milions d’euros per arranjar Ca l’Agapito i vostès –el PSC– no van voler fer res». I Estrada va lamentar que la Generalitat destinés «18,7 milions d’euros a un pavelló –el de l’Anella Mediterrània– que no funciona». Del Jaume I, la candidata cupaire va indicar que «és un bony de l’època de l’anterior alcalde, però Ballesteros estava en el consell d’administració que va aprovar fer-lo».

Viñuales va criticar «els incompliments de la Generalitat» i va apuntar que, per tal de solucionar situacions problemàtiques com la que planteja el Jaume I, «si tots tenim una idea que ens agradi, l’hauríem de tirar endavant».

En la seva intervenció, Nadal, dirigint-se a Ballesteros, va lamentar que «vostè fa temps que no fa res i no es dirigeix a la Generalitat per parlar de temes com la Residencial». Ballesteros el va tallar per dir que «sí que parlem, i fa quatre mesos vaig parlar del tema del Tòful de Mar i del Iot –instal·lacions vinculares a la Residencial– amb el delegat del Govern». «La Generalitat ha de fer un pla especial per la Residencial, una zona tancada i que es deteriora». Al seu torn de paraula, Martín va dir que «la Generalitat no fa res a Tarragona» i va acusar-la de no fer inversions a Tarragona.

Missatges en el minut final

El debat es va tancar amb un minut final destinat a què els candidats perquè dirigissin el seu missatge als electors. Va començar Estrada, qui va dir que «la CUP fa anys que treballa per millorar el benestar de la ciutat i volem ser l’alternativa, donant protagonisme a la gent». Nadal va indicar que «la meva generació està insatisfeta amb la realitat de la ciutat i vol una Tarragona nova». Al seu torn, Martín va proposar «baixar l’IBI un 25 per cent en quatre anys i volen seguir governant perquè Tarragona segueixen sent l’única capital de província on es mantingui el constitucionalisme». Ricomà va tancar la seva intervenció dient que «Tarragona ha de ser la ciutat del canvi de debò i ha arribat el moment d’aquest canvi perquè sigui una ciutat republicana».

Viñuales va dir que «Tarragona pot ser més moderna, més comercial, més verda i més sostenible, i si ho pensen, han de votar Ciutadans». Va tancar Ballesteros, comentant que «el 26 de maig s’ha de decidir si es vol una ciutat moderna o que la CUP, Junts x Tarragona, En Comú Podem i ERC posin l’estelada al balcó de l’Ajuntament».

tracking