Diari Més

Societat

Veïns de Ponent i comerços treballen plegats per recollir aliments bàsics

La iniciativa s’anomena Banc Obrer i funciona des del passat novembre amb entre 15 i 20 famílies de la zona

Membres del Banc Obrer es dediquen a recaptar aliments i a donar-los a qui els necessita.

Veïns de Ponent i comerços treballen plegats per recollir aliments bàsicsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre quinze i vint famílies dels barris de Torreforta, de Campclar i de la Granja s’han organitzat per intentar cobrir les seves necessitats bàsiques. Amb una crisi econòmica que encara fa estralls en algunes comunitats, al novembre el col·lectiu Front Obrer va repetir en aquesta zona de Tarragona una iniciativa que ja existeix a València, Madrid o Barcelona: el Banc Obrer. Fugen del concepte «caritat» i són els mateixos que necessiten l’ajuda els qui s’organitzen per aconseguir-la muntant taules de recollida d’aliments davant de supermercats. Alguns d’ells actualment no tenen aquesta necessitat, però tal com afirma el seu portaveu, David, «sabem que avui ho necessitarà un i demà ho podrà necessitar un altre». Des de fa una setmana, a més, han començat a col·laborar amb una desena d’establiments comercials del barri.

Compten amb l’ajuda, alhora, de l’Associació de Veïns La Granja. Fan assemblees cada dues o tres setmanes i els lliuraments de les bosses de productes bàsics es fan també en aquest període de temps, això sí, amb una recollida a la setmana. D’una banda, donen una bossa d’aliments bàsics –pasta, arròs, galetes, oli, llet, cigrons o sucs– i, d’altra banda, una que tingui a veure amb les necessitats particulars de cada família –hi pot haver compreses, gel o fins i tot en alguna ocasió hi poden posar xocolata. «Ens adaptem a les necessitats de cada família», assegura l’organització.

Comerços

La col·laboració amb els comerços, de moment nou adherits, es concreta en què permeten deixar-hi una guardiola per anar recaptant diners. Un cop recollida la quantitat que consideren necessària, compren els productes que els falten i que permeten donar també aliments que tinguin data de caducitat més curta, especialment carns i peix. En el cas de Barcelona, detalla David, un dels integrants, «fins i tot s’ha aconseguit que es donin gambes».

«D’aquesta manera podem aspirar a altres tipus de productes», assegura. Això, però, reverteix també en el foment del consum al petit comerç, ja que descarten col·laborar amb les grans superfícies. Els clients són informats pel mateix botiguer i amb els diners recaptats s’hi consumeix.

Un projecte de més llarg abast

Tot i que ara mateix el projecte consisteix en un banc d’aliments, la seva idea és més ambiciosa. En altres ciutats on el projecte té més rodatge –el Banc Obrer de Tarragona existeix des del novembre– s’han impulsat activitats esportives, aturen desnonaments, assessoren i s’organitzen al voltant de qüestions laborals, entre d’altres. «En definitiva, una alternativa que defensi els treballadors», diu David.

Són un Gran Recapte sense espònsors empresarials, quotidià i sense la figura del «voluntari» i el «receptor d’ajuda»: tots formen part del mateix col·lectiu i s’ajuden mútuament. Tot i que ara tan sols són presents en aquests tres barris, s’estan plantejant ampliar-ho a d’altres com Sant Pere i Sant Pau o fins i tot el centre. «Al centre és més difícil acostar-se a la gent, a diferència dels barris», afirmen. Però estan oberts a noves col·laboracions, tant de la Granja, Campclar i Torreforta com de la resta de la ciutat. Això sí, qui vulgui formar-ne part haurà de treballar de manera col·lectiva: és la diferència entre «solidaritat» i «caritat», alerten.

tracking