Diari Més

Ports

Un nou centre d'ocupació culmina la reforma de l'estiba al Port

La reconversió del sector impulsada pel govern espanyol l’any 2017 va anar precedida de diverses vagues laborals

El Port de Tarragona, durant una de les jornades de vaga dels estibadors, ara fa dos anys.

Un nou centre d'ocupació culmina la reforma de l'estiba al PortACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 29 d’abril, el departament de Treball de la Generalitat va rebre l’autorització per completar la transformació de la Societat Anònima de Gestió d’Estibadors Portuaris (SAGEP) a Centre Portuari d’Ocupació. D’aquesta manera culmina la reconversió del sector de l’estiba impulsada pel govern espanyol l’any 2017. La idea inicial era «liberalitzar» el sector, un fet que no va agradar gens els treballadors, que van dur a terme diverses jornades de vaga, arribant a paralitzar l’activitat portuària arreu de l’Estat. Ara, dos anys després, els estibadors es mostren satisfets perquè tot i que els Centres Portuaris d’Ocupació són unes «Empreses de Treball Temporal (ETT) de caràcter especial» obliguen a les companyies a, si marxen, subrogar la plantilla contractada. D’aquesta manera, diuen, es manté l’estabilitat laboral que reclamaven.

El govern espanyol del PSOE va completar a l’abril la reforma del sector amb el segon Reial Decret Llei aprovat pel govern del PP ara fa dos anys. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, explicava ara fa un mes que d’aquesta manera «es tanca un problema que porta massa anys obert, garantir la pau social del sector i els drets dels seus treballadors i, a més, la competitivitat dels ports espanyols». En total, s’han emès uns 120 milions d’euros en ajudes públiques per sufragar les prejubilacions i baixes voluntàries que es registrin a la plantilla d’uns 6.150 estibadors. Per als treballadors en actiu, està garantida la subrogació davant la desaparició de les SAGEP i, per als nous estibadors, es permetrà utilitzar el contracte d’aprenentatge per formar-ne de nous.

A Tarragona, el Port tindrà el seu propi Centre, que atendrà les necessitats d’Ership, Noatum, Bergé, DpWorld i Eurosports, amb qui van començar a negociar a mitjans de 2017. Dos anys de converses que, segons indica el president del comitè d’empresa de l’estiba al port tarragoní, Jordi Inglés, «han estat complicades perquè són empreses que no estan a l’associació nacional d’empreses estibadores». El nou Centre funcionarà sota la denominació d’Estarraco Centre Portuari d’Ocupació.

La situació per als estibadors tarragonins, en realitat, no varia. «És més o menys igual», assegura Inglés, que recorda que, si no haguessin arribat a un acord abans del 12 de maig de 2020, les empreses haurien tingut via lliure en les contractacions i condicions laborals. Al Port de Tarragona hi treballen al voltant de 150 estibadors fixos i «més o menys» 50 d’eventuals. «És molt important haver-ho aconseguit», deia Inglés en declaracions al Diari Més, que afegia que ara la prioritat és «començar a créixer en tràfics i feina per donar futur a la professió i al sector i per a tot el que representa el treball d’un Port per a tota la ciutat».

En les jornades de vaga dels estibadors del Port de Tarragona van aconseguir un 100% de seguiment. Les convocatòries de vaga van arribar després de trencar-se les negociacions amb la patronal Anesco. Els estibadors denunciaven llavors que la patronal no garantia la continuïtat dels treballadors subrogats, després de l’aprovació al Congrés del nou decret que «liberalitzava» el sector i que, per tant, afectava a les condicions laborals.

tracking