Diari Més

Universitat

Shrock: «Cal treballar per trobar solucions més econòmiques i segures»

El premi Nobel de Química es reuneix amb el quadre directiu de la Universitat Rovira i Virgili i signa en el llibre d’honor de l’Ajuntament

Richard Shrock rep un obsequi de mans de la rectora de la URV, María José Figueras.

Shrock: «Cal treballar per trobar solucions més econòmiques i segures»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Richard Shrock, premi Nobel de Química el 2005, va manifestar ahir a aquesta redacció que un dels reptes del sector al qual pertany és «treballar per trobar solucions més econòmiques i més segures per al medi ambient», pel que fa al procés industrial de producció química. Shrock va apuntar que «no hi ha una solució general i s’ha de trobar-ne una específica per a cada sector». El premi Nobel considera que la indústria química implantada a Tarragona «és una organització eficaç pel que fa a les infraestructures i, en general, aquesta és beneficiosa tant per la indústria com per la societat». «La visita que vaig fer al clúster de Tarragona em va causar molt bona impressió i vaig poder apreciar les inversions fetes per ser la segona concentració de producció química més important del sud d’Europa», va dir el premi Nobel de Química.

Per altra banda, el passat cap de setmana va ser convidat per la junta directiva del Reial Club Nàutic de Tarragona a fer una sortida en vaixell. «Estic molt agraït», va dir, tot i que la jornada va estar marcada «per un fort vent».

En el decurs de la jornada, Schock també va visitar l’Ajuntament de Tarragona, on va ser rebut pels regidors Begoña Floria i Francesc Roca i va signar en el llibre d’honor, i la Universitat Rovira i Virgili.

El professor universitari nord-americà va mantenir ahir un contacte amb estudiants de grau i doctorands de la URV, els quals li van fer preguntes relacionades amb la carrera científica i amb les seves aportacions com a investigador, així com aspectes relacionats amb la vinculació entre les universitats i l’empresa. També se li va demanar l’opinió sobre qüestions de caràcter més personal, com quan va decidir el tema de la seva recerca o per quins han estat els millors consells que ha rebut com a científic. Un dels temes que els va generar moltes preguntes va ser la cooperació entre l’acadèmia i la indústria i sobre la necessitat de protegir, o no, els resultats de la seva recerca com a científics.

Després de la trobada amb estudiants i doctorands, Shrock va visitar el Rectorat de la URV, on va signar el llibre d’honor i es va reunir amb l’equip directiu que encapçala la rectora María José Figueras, qui li va fer entrega d’un obsequi.

La visita del Nobel a Tarragona ha estat impulsada pel centre d’innovació de la URV AMIC (Aplicacions Mediambientals i de Catàlisi) i la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, amb el suport de l’AEQT. La presència de Richard Shrock a la ciutat finalitzarà avui, dimecres, amb una visita a l’Institut Comte de Rius i participarà en un seminari científic al Campus Sescelades. El passat dilluns es va reunir amb el teixit empresarial tarragoní.

Entre els guardons que ha aconseguit al llarg de la seva carrera, a més del Premi Nobel, figuren els premis en Química Inorgànica i Química Organometàl·lica de la Societat Química Americana. Al costat del francès Yves Chauvin i el també nord-americà Robert H. Grubbs, va guanyar el Premi Nobel de Química de 2005 pel seu treball en el camp de la metàtesi olefínica, especialment realitzada sobre els alquens.

tracking