Diari Més

Professionals

Enquesta del Col·legi de Metges sobre l'eutanàsia i el suïcidi assistit

La consulta que s’inicia avui ha estat encarregada a CERES i va dirigida als prop de 3.300 professionals col·legiats a les comarques de Tarragona

La iniciativa ha sorgit de la junta del Col·legi de Metges que presideix Fernando Vizcarro.

Enquesta del Col·legi de Metges sobre l'eutanàsia i el suïcidi assistitCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta directiva del Col·legi de Metges de Tarragona, presidida per Fernando Vizcarro, vol conèixer l’opinió dels prop de 3.300 professionals col·legiats a les comarques de Tarragona sobre l’aplicació de l’eutanàsia o el suïcidi mèdicament assistit. Amb aquesta finalitat, la Comissió de Deontologia que encapçala Antoni Labad ha encarregat a una empresa externa, CERES, una enquesta que els professionals de la medicina poden contestar a partir d’avui i fins al 7 de juny.

Davant la decisió del Parlament de Catalunya d’elaborar una llei per despenalitzar i regular l’eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit, el Col·legi de Metges vol saber quina és l’opinió del col·lectiu i, si escau, poder posicionar l’entitat d’acord amb les opinions dels col·legiats sobre aquesta matèria. Labad va manifestar a aquesta redacció que «són temes dels quals es parla de fa temps i cada cop és una realitat més propera». Les respostes dels professionals «són anònimes, fet que està garantit perquè l’enquesta la fa una empresa externa, i la fem perquè pensem que és important conèixer l’opinió dels metges», va dir el representant de la Comissió de Deontologia.

El passat mes d’abril, la consellera de Salut, Alba Vergés, va manifestar que està «decidida a impulsar» des del seu departament una llei de l’eutanàsia i del suïcidi assistit a Catalunya. En la sessió de control al Govern, Vergés va dir que la responsabilitat de l’executiu és respondre a la demanda de la societat, després que el debat s’hagi reobert arran de la detenció d’un home a Madrid que va ajudar a morir a la seva dona malalta terminal. La consellera va denunciar que «criminalitzar l’eutanàsia és impedir una mort digna».

Labad va recordar que actualment l’eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit «no és legal» i «res té a veure amb un tractament pal·liatiu que es faci en els darrers dies a un malalt», ja que en el primer cas «la decisió és del malalt». Labad va comentar que quan es legalitzi l’eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit «el posicionament del metge serà individual, ja que el professional podrà acollir-se a l’objecció de consciència, fet que s’haurà de respectar, mentre que altres estaran disposats a fer-ho».

L’objectiu de l’enquesta és, precisament, saber quants metges de la província de Tarragona són partidaris de practicar l’eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit i quants s’hi oposen per qüestions morals i personals. Labad va insistir a dir que «l’enquesta és anònima i el Col·legi de Metges no es posicionarà amb independència del resultat de la mateixa». «El Col·legi és de tots i representa a tots, i qualsevol dels posicionaments són respectables», va dir Labad, per remarcar que «l’important és saber quants estan a favor i quan n’estan en contra». Labad va remarcar que «volem motivar als metges a què votin i, per aquest motiu, prèviament s’ha remès informació a tots els professionals». Els resultats que aporti la consulta es coneixeran «poc abans del mes d’agost, quan s’hagin treballat les dades rebudes». Labad va comentar que, «segurament, l’opinió dels metges joves serà diferent de la dels metges de més edat», però el resultat de les opinions els establirà l’enquesta.

tracking