Diari Més

Patrimoni

Una representació sobre l'inici de les ciutats inaugura Tarraco Viva

Les jornades de reconstrucció històrica divulgaran aspectes del funcionament de les societats del passat per espai de dues setmanes

Inauguració Tarraco Viva

Inauguració Tarraco Viva (II)Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La XXIa edició de Tarraco Viva, el Festival Romà de Tarragona, es va inaugurar ahir, diumenge, amb una activitat que es va dur a terme al Passeig Arqueològic, basada en els inicis de les ciutats a l’antiguitat. La proposta Roma fundadora de ciutats, teatralitzada pel grup de reconstrucció tarragoní Nemesis ARQ, va tenir com a escenari l’entorn de la muralla de Tarraco, la primera construcció en pedra dels romans a la península Ibèrica. Els participants van recórrer el Passeig Arqueològic fins a arribar a la Torre de Minerva.

L’aparició de les primeres ciutats és el fil conductor de l’edició d’enguany de Tarraco Viva, que es perllongarà fins al 19 de maig. Les ciutats van ser el resultat de la necessitat de la gent d’unir-se en un mateix espai, amb l’objectiu de cercar noves oportunitats vitals. Roma, fundada el 753 aC, va ser un dels millors exemples i va convertir-se en la primera ciutat a arribar al milió d’habitants. Per Ciceró, la ciutat era una comunitat d’homes lliures, on tothom es trobava i era on sorgien les millors opcions per generar-se un futur en comú. Des de la fi del segon mil·lenni abans de la nostra era fins al segle III, el món al voltant del Mediterrani va conèixer una expansió sense precedents del fenomen urbà, que ha portat al fet que, en l’actualitat, el 75 per cent de la població europea visqui en ciutats.

Nemesis ARQ va aportar detalls d’una ciutat, de la convivència i dels símbols que s’utilitzaven en l’antiga Roma, tant per demostrar la classe de pertinença o per informar de com funcionaven els diferents estractes socials que la formaven i hi convivien. Tarraco Viva comptarà en la present edició amb un total de 427 actes i 139 activitats diferents, entre les quals destaquen una reproducció de la vida al Fòrum de Tarraco que es podrà veure al Palau Firal i una simulació d’unes eleccions romanes, tenint en compte la pròxima celebració dels comicis municipals, el pròxim 26 de maig. El pressupost de l’organització de Tarraco Viva ascendeix a prop de 380.000 euros.

En cada edició, Tarraco Viva aporta novetats amb la voluntat de divulgar el passat clàssic de les principals societats que han habitat en el Mediterrani, entre les quals destaquen, a més de la romana, la grega i l’egípcia. Entre les propostes noves d’enguany destaca la recreació d’un enterrament d’un gladiador, com es vivia la música a les ciutats i les gires que feien els actors per les més importants concentracions humanes, com eren rebuts les persones arribades de fora o perquè les ciutats van esdevenir perilloses per als pensadors. També hi ha espais per explicar el passat de Tarraco, amb iniciatives com explicar el baix-relleu de minerva que es va trobar a la torre del mateix nom i que es conserva, o enigmes amagats en les pedres de les construccions romanes de la ciutat moderna, que expliquen en part l’evolució de la Tarragona actual des del passat romà. La cloenda del Festival Romà de Tarragona també tindrà com a escenari una ciutat i com aquesta vivia la celebració d’unes eleccions.

tracking