Diari Més

L'escriptor mallorquí Jaume C. Pons Alorda, guardonat amb el 29è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler

Els premis són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona

D'esquerra a dreta: Rosa Ibarz, directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona; Rosa Maria Codines, presidenta d'Òmnium Cultural del Tarragonès; Jaume C. Pons Alorda, guanyador del Premi Pin i Soler de novel.la; Begoña Floria, consellera de Cultura de l'Ajuntament; Xavier Mas Craviotto, guanyador del Premi Tinet, i Eloi Creus guanyador del Premi de traducció Vidal i Alcover.

L'escriptor mallorquí Jaume C. Pons Alorda, guardonat amb el 29è Premi Ciutat de Tarragona Pin i SolerCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2018-2019, que ja compten amb 29 convocatòries, ha obtingut, com ja és habitual en aquests premis, una participació alta i territorialment diversificada.En concret, 90 candidats al Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, 13 al Premi de traducció Vidal Alcover i 190 alPremi de narrativa curta per Internet Tinet.

A més del lliurament dels tres guardons, l’acte de lliurament d’enguany tindrà dos altres components. D’una banda, al vestíbul del Teatre Metropol, s’inaugurarà una exposició per donar a conèixer la trajectòria personal i literària de l’escriptor Jordi Tiñena, mort l’any passat. Alhora, l’acte pròpiament dit de lliurament dels premis serveix per retre homenatge als escriptors que, ara fa vuitanta anys, van haver d’emprendre camí de l’exili i continuar l’obra lluny del seu país.

L’acte, titulat Escriure des de l’exili està basat en el dietari d’Antoni Rovira i Virgili Els darrers dies de la Catalunya republicana, i ha estat dramatitzat i dirigit per Marc Chornet i Jaume Viñas, i conduït per l’actor canongí Toni Guillemat amb la intervenció de Marina Blanco, Emma Clarke, Eloi Duran i Anna Planagumà.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.

Premi de novel·la

El premi de novel·la, que enguany arriba a la seva 29a edició, ha estat per a l’escriptor mallorquí (de Caimari), actualment resident a Vilafranca del Penedès, Jaume C. Pons Alorda, per l’obra Ciutat de mal. El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte per la voluntat d’estil i un llenguatge molt expressiu, iper saber crear un univers captivador apassionat i excèntric.

La novel·la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre.

Premi de traducció

D’altra banda, de les 13 propostes presentades per a la 19a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, el jurat s’ha decantat pel treball presentat pel vallesà Eloi Creus (Castellar del Vallès), consistent en la traducció de Les comèdies alades d’Aristòfanes: Els núvols, La pau i Els ocells. El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Monika Zgustova i Rosa Ibarz com a secretària.L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

Premi de narrativa curta

Pel que fa al veredicte del 22è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 190 treballs presentats, el jurat, integrat per Noemi Bagés, Andreu Carranza, Teresa Colom, Lurdes Malgrat, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari ha seleccionatper ser publicades en el llibre que editarà Cossetània edicions, la propera tardor:

  • Banys de natura, de Vicent Pellicer Ollés
  • Calcomania, de Francesc Xavier Simarro Montané
  • Cotó de sucre, de Xavier Lluís i Chavarria
  • Del testament d'Herodes, de Jon López de Viñaspre
  • El silenci dins, de Manuel Roig Abad
  • Família, nomésn'hi ha una, de Pilar Rubio Tugas
  • Glòria, de Blai Felip Palau
  • L'Àngela, de Josep Maria Arnau de Bolós
  • Les rates, de Teresa Baró Xipell
  • Segon premi, de Jaume Planas Perxachs
  • Sonata, de Jacint Bofias i Alberch
  • Un final impropi, d’Antoni Heitzmann Barceló

També s'ha concedit una menció especial a les obresRes, de Pere Gorgoll i Noell, iEl retorn d'Odisseu a la pàtria, d’Albert Pardo Picón.

També s'ha atorgat elatorgar el Premi Tinet en la seva 22a edició aGeografies de l'absència, de Xavier Mas Craviotto.

Tant l’obra guanyadora, com les dues mencions especials com els altres dotze relats es publicaran en un volum que editarà Cossetània edicions i apareixerà la propera tardor.

Jaume C. Pons Alorda aixecant el 29è premi de novel·la Pin i Soler damunt l'escenari del Teatre Metropol de Tarragona.

L'escriptor mallorquí Jaume C. Pons Alorda, guardonat amb el 29è Premi Ciutat de Tarragona Pin i SolerACN

tracking