Diari Més

Els pescadors d'arrossegament del Serrallo comencen la seva veda

Algunes de les barques continuaran la seva activitat un mes més amb la captura de la gamba

Un pescador en una barca, al Serrallo, en una imatge d'arxiu.

Un pescador en una barca, al Serrallo, en una imatge d'arxiu.Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir dimecres, 1 de maig, va començar l'aturada biològica per a la pesca d'arrossegament, la veda. Una veda «necessària com el pa que mengem», indica Javier Vizcarro, president dels armadors d'arrossegament de Tarragona al Diari Més. I és que el fet que el peix «no creixi» a la costa tarragonina implica greus problemes per a armadors i mariners. «La veda és boníssima, fa 62 anys que la fem». Enguany toca finalitzar-la el 30 de juny i tornar a la feina a partir de l'1 de juliol, però per no saturar les aigües de barques unes «sis o set» van a pescar gamba un mes més: fins a l'1 de juny, amb l'obligació de complir la veda de dos mesos a partir de llavors.

Tot i que els pescadors del Serrallo facin veda des de molt abans, la mesura està regulada a Catalunya i a l'Estat espanyol des de l'any 1991. Una de les facilitats que posa l'Estat és pagar un seguit d'ajudes, això sí, que no arriben a temps. «Encara ens deuen la subvenció de l'any passat, això passa cada any, arriba la veda i encara no hem cobrat la de l'any anterior», assenyala Vizcarro. Els mariners, per contra, se'n van a l'atur aquests dos mesos, per tal de poder sobreviure.

Manca de relleu

La veda afecta sobretot a les varietats de sardina o seitó, entre d'altres. La pesca al Serrallo va a la baixa. De les barques que hi havia als anys vuitanta, la ciutat de Tarragona ha perdut cada cop més treballadors dedicats a aquest sector. «No tenim gent, ningú no vol ser pescador», diu el president dels armadors d'arrossegament. Per això, cada cop hi ha més presència d'immigrants a les flotes, trencant d'aquesta manera la tradició familiar del barri marítim.

El president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Catalunya, Toni Abad, afirmava recentment que el sector està «mancat de relleu». Això, però, només és una conseqüència de les condicions de treball i de remuneració a què s'han de sotmetre els treballadors del sector. «Seguirem aguantant», afirma Javier Vizcarro, que es mostra convençut del futur d'una activitat econòmica que anys enrere havia estat la principal de la zona.

La mida del peix

Una de les principals causes de tot plegat és la mida del peix. Un estudi encarregat per la Comissió Europea assenyalava aquest mateix mes d'abril que la població de sardina i seitó és cada vegada més jove i que hi ha peixos que es pescaran abans d'haver-se reproduït per primer cop, fet que conduirà a la disminució de la capacitat reproductiva de la població. Els experts ho atribueixen a canvis ambientals desfavorables, a les temperatures, les pluges, el plàncton i a una explotació pesquera alta.

tracking