Diari Més

Política

El PSC celebra els 40 anys de vida amb una exposició retrospectiva

La mostra recull imatges de les primeres eleccions i de militants històrics del partit

El diputat Joan Ruiz es dirigeix als militants del PSC en l'acte que es va celebrar ahir a l'Institut Municipal de Tarragona.

El PSC celebra els 40 anys de vida amb una exposició retrospectivagera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El claustre de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona acull, des d’ahir, una exposició que explica els quaranta anys d’història del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). En les imatges s’aprecien moments històrics d’aquesta formació, així com de personatges que han estat especialment rellevants, com Pau Nuet, Josep Vidal (Pep Jai), Josep Pallach, Joan Raventós, Raimon Obiols, Pasqual Maragall, Ernest Lluch, Josep Abelló, Lluís Miquel Pérez o Josep Maria Recasens.

L’acte d’inauguració va congregar militants de totes les èpoques, com l’exregidor de Tarragona Laureà Pérez, o candidats a les eleccions del 26 de maig com Berni Álvarez.

El primer secretari del PSC de Tarragona, Santiago Castellà, va recordar que «en 27 panells està recollida la història del partit i dels inicis del moviment obrer el segle XIX». Castellà, diumenge va ser escollit senador, va presentar un històric del PSC com Ramon Aleu, qui va dir que «la idea inicial era intentar canviar la societat i fer-la habitable, i ho hem aconseguit».

L’exregidora Carme Cabré va recordar que «la primera implicació amb el partit va ser en les eleccions del 1977, en què vaig ser interventora», i va destacar que «el PSC ja era un partit feminista». Per la seva banda, la també exregidora i filla de l’exalcalde Josep Maria Recasens, Roser Recasens, va dir que estava «emocionada en veure fotografies del pare», i va comentar que «tenim una història llarga i el PSC no s’acabarà mai», per remarcar que «el nostre partit també té sentiments catalanistes».

Joan Ruiz, qui diumenge va renovar el càrrec com a diputat al Congrés, va destacar la figura de Joan Maria Abelló, qui en els inicis «era el responsable del partit». «A vegades hem valorat poc la nostra història i m’agradaria que algú escrigui aquesta història del PSC a Tarragona». «No és possible destruir el PSC», va dir, contundent, per comentar que «hem de tornar a ser, electoralment i socialment, el que hem estat, el primer partit dels catalans i les catalanes».

Josep Maria Sala, qui durant molts anys va ser secretari d’organització de la formació a Catalunya, va dir que, «després del fantàstic resultat electoral de diumenge a Espanya i a Catalunya podem mirar el futur amb optimisme». Sala va remarcar que «el PSC va ser el primer partit socialista català amb vocació de guanyar i mai es reconeixerà el servei que ha fet a Catalunya i a Espanya». Sala va tenir unes paraules per Felipe González i Alfonso Guerra i va subratllar que des de la fundació del partit, fa quaranta anys, «només en queden dos, el PSC i ERC».

L’acte el va tancar l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, qui va fer entrega d’un llibre a quatre dels fundadors de Convergència Socialista a Tarragona: Joan Maria Abelló, Gabriel Mas, Ramon Marrugat i Francesc Blanch Foncho.

Ballesteros va dir que quan es va iniciar en el món de la política a començaments dels anys vuitanta «la gent vivia la política amb voluntat de servei i això em va ensenyar molt». «El meu avi polític va ser Josep Maria Recasens i els meus germans grans Josep Anton Burgasé, que em va enredar perquè m’afiliés, i Xavier Sabaté». Ballesteros va recordar que «va ser Joan Maria Abelló qui em va demanar que m’incorporés a la llista del PSC i vam aconseguir la majoria absoluta». «Ens hem de sentir orgullosos d’aquest partit», va apuntar.

tracking