Diari Més

Procés

El 15% de guàrdies civils de Catalunya marxen per la «conflictivitat» del procés

Són dades de l’associació Jucil, que defensa l’equiparació salarial amb altres cossos policials

Roberto Sánchez i Cristian Eric Marco, ahir, davant de la comandància de la Guàrdia Civil.

El 15% de guàrdies civils de Catalunya marxen per la «conflictivitat» del procésGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació de la Guàrdia Civil Jucil manté que el 15% de la plantilla del cos a Catalunya ha marxat a una altra comunitat autònoma a causa de la «conflictivitat» arran del referèndum de l’1 d’octubre. Roberto Sánchez, portaveu de l’associació a Tarragona, assegurava ahir que a partir de la votació, suspesa pel Tribunal Constitucional, «molta gent ha decidit anar-se’n per les circumstàncies familiars i de convivència als pobles».

En la presentació de Jucil (Justícia per la Guàrdia Civil) a Tarragona, que defensa l’equiparació salarial de l’Institut Armat amb la resta de cossos policials com els Mossos d’Esquadra, Sánchez va denunciar que hi hagi agents que, segons ell, vulguin marxar després de viure tota la vida a Catalunya amb la seva família. «Cada cop hi ha més vacants, se’n va més gent i venen menys», explicava. «Estem en una zona conflictiva i ho patim. Les dones ho pateixen a l’hora de buscar feina i també els nens a les escoles», assenyalava Cristian Eric Marco, secretari general de Jucil. «Hem d’aconseguir que els guàrdies civils se sentin a gust a la ciutat on treballen. Això serà beneficiós per la ciutadania», afegia.

Marco defensa la necessitat que el cos segueixi present a Catalunya i destaca la importància de la feina del cos, també entre la ciutadania contrària a la seva presència. «El nostre futur també està aquí. Aquí ens estimen i estem aquí per cobrir la seguretat de tots els ciutadans, inclòs dels que no ens donen suport», apuntava aquest professional.

Jucil va néixer el passat agost per defensar una equiparació salarial i de condicions «real» entre tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat. L’associació, amb 60 associats a Tarragona d’un total de 500 efectius a la província, assegura que l’any passat els principals sindicats de la Policia Nacional i associacions de l’Institut Armat van signar amb el govern del PP de Mariano Rajoy una «falsa equiparació» que deixa de banda a 13.481 guàrdies civils de segona activitat i a la reserva. L’organització critica que l’acord no resolgui les bretxes existents en relació a les pagues i serveis extraordinaris, les assistències a judicis, els complements i les jubilacions. Segons Jucil, mentre un mosso es jubila amb una paga d’uns 2.200 euros, un guàrdia civil només en rep 1.350.

Un suïcidi cada 26 dies

Segons Jucil, cada 26 dies se suïcida un Guàrdia Civil. L’entitat denuncia que aquesta taxa quadruplica la de la resta de cossos i forces de seguretat i reclama a l’administració mesures per afrontar les causes d’aquesta problemàtica. Entre altres mesures, proposa que les comandàncies tinguin un armer on els agents puguin guardar la pistola reglamentària. Actualment, els agents han d’endur-se la pistola a casa «amb el perill que això comporta per les famílies», assegurava Marco. Jucil també reclama una reestructuració dels llocs de feina, més mitjans materials i personals, com ara armilles antibales i la derogació del codi penal militar. El 1978, la Guàrdia Civil va conservar la seva naturalesa militar, però va abandonar les Forces Armades.

tracking