Diari Més

Els timbals del Serrallo ressonen amb força a l'històric concurs d'Híjar

La Banda del pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants s’estrena en la 54a edició del torneig nacional com a onzè classificat

La banda del Sant Enterrament tocant a un carreró d'Híjar.

Els timbals del Serrallo ressonen amb força a l'històric concurs d'HíjarEduard Sedó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars de tambors feien esclatar el passat diumenge 14 d’abril l’aragonesa plaça d’Híjar (Terol), una de les meques espanyoles del timbal. Entre les quadrilles uns timbalers del Serrallo donaven la sorpresa amb la seva intervenció a l’històric Concurs Nacional de Tambors i Bombos –el més antic d’Espanya– que arribava als 54 anys. La banda del pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants, la segona banda tarragonina que participa en aquest concurs, se situava en la 11a posició d’un total de 18 bandes.

Eduard Sedó explica, entusiasmat, l’«expectació» que van causar a la plaça de la Vila, entre bandes de timbalers de tot l’Estat, alguns amb afinada formació musical i amb moltes hores d’assaig al darrere. «Pensàvem que quedaríem últims o penúltims. Vam ser una miqueta la sorpresa de la Diada», comenta.

Sedó lidera una quarantena de tamborinaires que formen una de les tres bandes del Gremi de Marejants. La banda va entrar en escena amb un ritme trepidant i una habilitat que el jurat va saber valorar. «Volíem visibilitzar que a Tarragona també sabem tocar el timbal», explica.

No és fàcil tocar entre bandes expertes en una terra on, com apunta aquest tarragoní, els nens «neixen amb un tambor sota el braç». En el concurs van participar grups de diferents punts de la geografia espanyola com València i Saragossa.

La banda del Serrallo va decidir embarcar-se en aquesta aventura aragonesa l’any que compleixen el seu 30è aniversari en un indret immillorable. «Ens van dir que gaudíssim i ens oblidéssim que era un concurs i, això vam fer. Vam gaudir el 200%», manté Sedó.

Fa tres anys, la banda de la Flagel·lació obria la llauna i es convertia en el primer grup tarragoní a participar en aquest concurs. «Vam plorar, ens vam abraçar i després vam celebrar», escrivia el cap de banda a les xarxes després de tornar de la incursió a Terol. Era la culminació a un aniversari, el de la banda, que començava a caminar fa 32 anys quan uns joves timbalers van decidir acompanyar el Sant Pere aprofitant que el pas tornava a avançar a les espatlles dels portants.

Patrimoni de la Humanitat

Terol té una gran tradició tamborinera. Nou pobles de la província celebren la Ruta del Tambor i el Bombo, que enguany porta per primer cop el segell de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Municipis com Còrdova, València, Castelló, Múrcia i Albacete també comparteixen aquest reconeixement.

Híjar celebra el cinquè segle de la seva Setmana Santa amb un programa ple d’actes que s’estendran fins el 2020 amb la creació d’una beca d’investigació per aprofundir en la història de la festivitat religiosa del municipi aragonès.

La festa, declarada d’Interès Turístic Internacional, té un especial protagonisme a Calanda, un dels llocs més reconeguts gràcies a la promoció que en el seu dia va fer el director de cine Luis Buñuel, natural del poble del Baix Aragó. Enguany, la cantant Ana Belén farà l’acte de romper la hora amb el que obrirà la festa a la plaça Major just abans del migdia del Divendres Sant.

tracking