Diari Més

Memòria Històrica

Giné: «Si no coneixem el passat no podem treballar pel futur»

Els familiars de les víctimes del franquisme homenatgen els seus, acompanyats dels partits polítics

L'homenatge va tenir lloc davant de l'escultura Dignitat de Salvador Manyosa.

Giné: «Si no coneixem el passat no podem treballar pel futur»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona va llençar ahir un missatge clar i contundent a favor de la memòria històrica i de la importància de mantenir viu el record de les víctimes del franquisme. Exceptuant el PP, tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament van retre homenatge a les 766 víctimes de la repressió entre el 1939 i el 1948. En el mateix dia que es complien 88 anys de la instauració de la II República Espanyola, els familiars de les víctimes van recordar, per novè any consecutiu, el sacrifici dels seus, enterrats al cementiri de Tarragona on descansen les seves restes en nínxols i a la fossa comuna.

«Si no coneixem el passat no podem treballar per al futur», va avisar Montserrat Giné, presidenta de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona. Davant la promesa de PP, Ciutadans i Vox de derogar la Llei de Memòria Històrica aprovada per l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero el 2007, Giné va afirmar que la memòria s’ha de «preservar». Giné va recordar que, tot i que han passat 80 anys de la Guerra Civil, només en fa nou que Tarragona ret homenatge a les víctimes.

A banda dels regidors municipals, també van ser presents els candidats del PSC i En Comú Podem, Joan Ruiz i Ismael Cortés, i l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. Un centenar de persones van acudir a l’acte, en el que familiars, polítics i entitats com Òmnium Cultural van fer la seva ofrena de flors davant l’escultura Dignitat de Salvador Manyosa.

L’endemà de la mort de Neus Català als 103 anys, l’última supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück, la figura de la republicana i antifeixista va cobrar especial rellevància en l’acte de les víctimes del franquisme. La regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Begoña Floria, va alertar del «perill» d’un «retrocés dels valors democràtics» que simbolitzen les víctimes de la repressió a Tarragona. La regidora va destacar la lluita de qui «va guanyar a Hitler» i els seus esforços per treballar «per la igualtat efectiva». Floria va aprofitar el moment per anunciar la intenció de l’Ajuntament d’homenatjar Català amb el nom d’un carrer a la ciutat.

Giné va explicar que un carrer de la ciutat durà el nom d’Elisa Cardona, l’única dona afusellada a Tarragona. Delatada per tenir un promès que pertanyia a la CNT, les autoritats franquistes la van executar el mateix dia que el doctor i militant catalanista Rafael Battestini, que va dirigir l’Hospital de Santa Tecla.

tracking