Diari Més

Premis Ones Fundació Mediterrània

Irene Villa, Ignacio Escolar i PACMA, entre els premiats de la Fundació Mare Terra

Protagonisme femení entre les persones galardonades en la 25a edició dels Premis Ones que se celebrarà el 7 de gener al Teatre Metropol

Jordi Company (Ecoticias), Ángel Juárez (Mare Terra) i el gerent de Sirusa, Armengol Grau.

Irene Villa, Ignacio Escolar i PACMA, entre els premiats de la Fundació Mare TerraGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones copen els Premis Ones d’aquest any de la Fundació Mediterrània que arriba a la seva 25a edició. L’entitat ecologista reconeix la tasca de cinc dones i un home, entitats, organitzacions i iniciatives per la seva tasca en defensa del medi ambient, la solidaritat, la cultura, els drets socials i el desenvolupament social.

Destaca entre la llista de premiats l’esportista i escriptora Irene Villa, víctima d’un atemptat d’ETA als 12 anys que li va provocar l’amputació de les cames i tres dits d’una mà. Segons Mare Terra és «un exemple de superació per a tot un país per fer evident que si hi ha força de voluntat es poden superar tots els obstacles i per creure amb fermesa en valors com el perdó i la bondat per aconseguir una societat millor».

Els Premis Ones reconeixen el periodisme «rigorós, compromès i de denúncia de la corrupció sistèmica de l’Estat» d’Eldiario.es i premia el seu director, Ignacio Escolar, i la cap de política Raquel Ejerique.

El president de la Fundació Mare Terra, Ángel Juárez, va fer públics ahir els noms dels premiats en un acte al restaurant Solric de la plaça de la Font. Juárez es va mostrar «emocionat» per haver celebrat un quart de segle dels premis en els quals s’han reconegut la feina de 250 persones.

Mare Terra també reconeix la periodista mexicana Lydia Cacho, amenaçada de mort en diferents ocasions pel narcotràfic del seu país, després publicar informacions que afecten el crim organitzat. La fundació justifica el premi «per practicar un periodisme lliure tot i les amenaces i els atacs rebuts, per investigar sense descans problemàtiques que afecten les classes més desfavorides com la pedofília, les xarxes de prostitució i la corrupció política».

Juárez va explicar que la fundació ha fet un esforç perquè els premiats siguin mediàtics i va recordar que les entrades (gratuïtes) per la gala del 7 de juny al Teatre Metropol estan disponibles des d’ahir i es poden adquirir trucant al 977 55 13 00 o a través del correu electrònic direccion@mareterra.org.

El jurat dels guardons premien The Guernica Group, una iniciativa posada en marxa el 2016 que reuneix advocats, investigadors i professionals «per combatre la impunitat dels crims internacionals i defensar de manera altruista milers de víctimes d’abusos contra els drets humans».

Amparo Sánchez és una de les pioneres de la música de fusió a Espanya i rebrà un Premi Ones «per haver-se convertit en una icona de la música espanyola, per desenvolupar una carrera artística en la qual el feminisme, els valors humanitaris i l’ecologia han tingut un gran protagonisme».

Mare Terra també premia el festival de divulgació històrica Tarraco Viva «per provocar la reflexió del nostre passat» i a Verde Balam, un moviment ambientalista i social de Mèxic. També entregarà un guardó a María Sánchez, veterinària i poeta que «personifica un concepte que sovint oblidem: que la cultura i el medi rural són compatibles». La menció especial és per la unitat agrícola de BASF. El Premi Sirusa serà per Cambrils per incrementar la fracció orgànica recollida el 2018. Per altra banda el premi ecoticias.com serà pel partit animalista PACMA «per contribuir de manera decisiva a la creació d’una consciència animalista a Espanya».

tracking