Diari Més

Obituari

Mor Ana Santos, regidora de l'Ajuntament de Tarragona

Els companys de consistori s'han assabentat del traspàs a mig matí de dimecres, durant la celebració de la sessió al Saló de Plens del Palau Municipal

La regidora socialista Ana Santos, realitzada amb motiu d'una entrevista concedida a Diari Més.

Mor Ana Santos, regidora de l'Ajuntament de TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regidora del PSC de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, ha mort avui a l’edat de 52 anys a causa d’una greu malaltia. La notícia s'ha conegut en el curs de la celebració del ple municipal. En un recés, ha arribat la trista informació. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha comunicat als portaveus dels grups el fatal desenllaç. Els regidors, molt afectats i amb llàgrimes als ulls, han guardat un emotiu minut de silenci. «Sempre amb nosaltres», ha dit l’alcalde quan ha comunicat la notícia als regidors i persones que es trobaven al Saló de Plens.

L’Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial i ha posat a disposició de la ciutadania un llibre de condol perquè tothom pugui manifestar els seus sentiments per la mort d’Ana Santos. Estarà col·locat a l’entrada del Palau Municipal, a la plaça de la Font, dijous i divendres, en horari de 9 a 21 hores.

El Consistori farà aquest divendres, 12 d'abril, un acte institucional de reconeixement i comiat a la regidora municipal Ana Santos.Aquest tindrà lloc al saló de Sessions del Palau municipal, a les 11 del matí.

En la legislatura que ara finalitza, tres regidors en actiu han perdut la vida: Marbel Negueruela, del Partit Popular; Albert Abelló, del Partit Demòcrata i, avui, Ana Santos, del Partit dels Socialistes de Catalunya. El funeral se celebrarà aquest dijous, a les 18.30 hores, al tanatori de la ciutat.

La regidora traspassada era la responsable de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i Serveis a la Ciutadania, on va destacar pel seu compromís i implicació vers les persones i col·lectius més vulnerables, i ocupava el número 6 de la llista del PSC a les eleccions municipals del 26 de maig. Ana Santos va estudiar Dret i va ser empresària del sector editorial. També va destacar per la seva implicació al món associatiu de la ciutat com a membre, entre d’altres, de la junta directiva del consell rector de la Cooperativa Obrera Tarraconense, la plataforma de dones Tarragona Onada Violeta i l’Associació de Veïns del Port de Tarragona.

Ana Santos es va incorporar al consistori tarragoní formant part de la llista del PSC en les eleccions del 2015. Avui, Ballesteros ha manifestat que es trobava «trist i desolat per la mort de la companya i amiga Ana Santos, a la que he estimat des del primer moment que la vaig conèixer». «La seva obra és el millor llegat», ha dit emocionat. Els regidors de tots els grups municipals s'han mostrat molt consternats per la desaparició d’Ana Santos, de la que han destacat que va ser una persona «treballadora, lluitadora, dialogant, col·laboradora i una gran dona».

Pocs minuts després d’anunciar-se la mort d’Ana Santos, la portaveu del govern municipal, Begoña Floria, ha manifestat que «estem destrossats, sabíem que el seu estat era greu, però no pensàvem que el desenllaç fos tan ràpid». «Ha estat una gran dona, compromesa amb la ciutat», ha dit, i ha agraït «les moltes mostres de condol que estem rebent».

Reaccions dels regidors

El portaveu del grup municipal d’ERC, Pau Ricomà, s'ha mostrat «molt dolgut» i s'ha referit a Ana Santos com «una bona companya i una regidora molt treballadora, sempre solidària i col·laborativa, sempre disposada a arribar al consens». «Són moments tràgics», ha afegit. L’emoció del moment s'ha fet especialment patent en la regidora d’ICV Arga Sentís, qui no ha pogut evitar plorar de manera amarga i s'ha abraçat a altres companys del consistori.

Rubén Viñuales, cap del grup de Ciutadans, ha recordat que «aquesta legislatura ja portem tres companys de consistori que ens han deixat» i ha donat «molts ànims a la família». Viñuales ha remarcat que «Ana Santos estimava Tarragona per damunt de tot i ha estat una bona companya i molt treballadora», i ha destacat que «tenia principis molt ferms». També ha comentat que la regidora desapareguda «era una persona accessible i amable, i recordarem tot el bo que ha fet per la ciutat».

Josep Acero, regidor del PP i company d’Ana Santos al govern municipal, ha recordat que «tenia una relació d’amistat amb ella, més enllà de la rivalitat política». «Sovint em deia que no fos tant de dretes perquè no li agradaria a la meva mare, que és socialista», ha explicat. Acero també ha lamentat que aquesta legislatura hagin perdut la vida tres regidors de l’Ajuntament de Tarragona. «Estem destrossats», ha dit abans de definir Ana Santos com «una gran lluitadora que ha portat la seva àrea de manera impecable».

El portaveu del grup municipal del Partit Demòcrata, Dídac Nadal, ha subratllat que «els companys i companyes del consistori sempre la recordarem per la seva tasca a l’àrea de Serveis Socials i per la seva ferma defensa dels drets de les dones». La regidora d’aquesta formació, Cristina Guzmán, s'ha sumat al dolor del consistori i de la família d’Ana Santos. «És un dia molt trist». «Teníem l’esperança que se’n sortiria i faig una abraçada als companys del grup socialista», ha dit, per afegir que «Marbel Negueruela i Albert Abelló van morir de manera sobtada i ara ens ha deixat l’Ana Santos: esperem que acabi aquesta mala sort». Guzmán ha destacat de la regidora socialista «la seva empenta i treball, i va ser una gran feminista i lluitadora pels drets de la dona que va fer molt bona feina».

Per la seva banda, la regidora de la CUP Laia Estrada ha manifestat que es trobava «en estat de xoc» i ha lamentat «la pèrdua de l’Ana, com no pot ser d’altra manera». «Amb l’Ana havíem fet front comú pel feminisme al saló de plens», ha afegit.

El regidor de Junts per Avançar, Josep Maria Prats, ha dit que «ens hem quedat descol·locats per la mort de l’Ana, hem perdut una persona que s’ha deixat la pell per millorar la vida dels més desfavorits». Prats ha afegit que «mai tenia un no per a ningú, encomanava el seu esperit de lluita i tenia la capacitat de construir ponts».

En termes similars s'han expressat els regidors no adscrits Pedro Sánchez i Beatriz Pérez. Sánchez ha dit d’Ana Santos que era «una bona persona i companya, lluitadora i se’ns ha glaçat el cor quan hem conegut la seva mort», mentre que Pérez ha comentat que «la recordarem com a una gran persona, que tenia conviccions molt clares i les defensava amb un somriure a la cara».

Les mostres de consternació han arribat des de fronts molt diversos, tant de partits polítics com Podem Tarragona, el sindicat UGT o entitats socials com l’Associació de Veïns Barri del Port, a la qual pertanyia. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta ha dit «la trobarem a faltar. Que la terra li sigui lleu».

Nascuda a Tarragona l'any 1966, Santos va prendre possessió com a regidora del grup municipal socialista de l'Ajuntament de Tarragona el 13 de juny de 2015, després de les darreres eleccions municipals. Durant aquest mandat s’ha encarregat de les àrees de Polítiques d’Igualtat i Serveis a la Ciutadania.

Amb estudis de dret, professionalment va treballar com a empresària editorial. Santos va ser una persona amb llarg compromís polític des del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). També va destacar per la seva implicació al món associatiu de la ciutat com a membre, entre d’altres, de la junta directiva del Consell Rector de la Cooperativa Obrera Tarraconense, la plataforma de dones Tarragona Onada Violeta i l'Associació de Veïns del Port de Tarragona.

Mostres de condol a les xarxes socials

A més de l'Ajuntament de Tarragona, personalitats i formacions polítiques i diverses entitats han publicat mostres de condol als seus perfils de Twitter després de conèixer la notícia. Han volgut fer públic el seu pèsam grups municipals, l'alcalde de Tarragona i regidors del consistori Tarragoní, així com també el secretari del PSC, Miquel Iceta, i la diputada socialista al Parlament de Catalunya Rosa Maria Ibarra.

Imatge del minut de silenci al ple per la mort de la regidora Ana Santos.

Imatge del minut de silenci al ple per la mort de la regidora Ana Santos.Diari Més

tracking