Diari Més

Investigació

Un estudi del Joan XXIII, la URV i l'IISPV avança en el control del VIH

Un grup reduït d’infectats pel virus poden mantenir càrregues virals reduïdes durant anys sense prendre medicació antiviral

Grup de Recerca en Infecció i Immunitat - INIM liderat per l'investigador Francesc Vidal.

Un estudi del Joan XXIII, la URV i l'IISPV avança en el control del VIHURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’investigadors de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, l’Institut Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira i Vrigili (URV) i de la resta de l’Estat han identificat elements implicats en el control espontani del VIH, una capacitat que tenen tan sols un 1% dels malalts i que els permet evitar el desenvolupament del virus per si mateixos sense prendre tractament. Aquest avenç obre la porta a establir «potencials dianes terapèutiques» que es puguin estudiar en el futur per tal d’aconseguir la cura per la malaltia, segons expliquen els equips de recerca.

Per a la comunitat investigadora aquests pacients representen un model idoni per aprofundir en el coneixement dels mecanismes mitjançant els quals els sistema immune d’algunes persones és capaç de controlar el virus de manera espontània. En l’estudi també ha participat un grup de recerca de l’IBIS/HUVR de Sevilla i ha comptat amb la col·laboració d’altres grups de recerca de la Red de Investigación en Sida (RETICS-RIS) de l’Instituto de Salud Carlos III.

Els dos grups de recerca han realitzat treballs per a estudiar el proteoma i el metaboloma en aquest grup de pacients. Els resultats obtinguts han demostrat diferències entre els pacients que mantenen el control viral durant anys (controladors persistents) i els que perden el control virològic amb el temps (controladors transitoris). Els controladors persistents es caracteritzaren per un perfil proteòmic menys proinflamatori i un perfil metabolòmic associat a un menor dany mitocondrial i menys estrès oxidatiu.

Actualment, hi ha aproximadament 36,7 milions de persones que viuen amb infecció pel VIH i es calcula que prop de 1,8 milions d’individus es van infectar durant el 2017. Així doncs, la infecció pel VIH es podria considerar un dels principals problemes de salut del món. Tot i que l’actual tractament antiretroviral és molt eficaç i ha millorat la salut, ha prolongat la vida dels pacients infectats i ha reduït les taxes de transmissió, no és curatiu. Això vol dir que una persona que s’infecti pel VIH haurà de prendre medicaments tota la seva vida.

Tractaments alternatius

Per aquest motiu, un dels principals objectius actuals entre els investigadors en matèria de VIH és la recerca d’estratègies de tractament alternatives que potenciïn el sistema immune amb la finalitat d’assolir, el que s’anomena cura funcional del VIH o remissió virològica persistent. En aquest sentit, els descobriments d’aquests grups de recerca han permès identificar biomarcadors i mecanismes d’acció implicats en el control espontani del VIH, alhora d’establir potencials dianes terapèutiques susceptibles de ser estudiades en el futur amb l’objectiu d’aconseguir la cura funcional de la infecció pel VIH.

Per altra banda, el passat 25 de març un equip mèdic aconseguia als Estats Units un trasplantament de ronyó amb èxit entre pacients vius amb VIH, el primer practicat al país, que obre la porta a futurs procediments d’aquest tipus i tira per terra els prejudicis d’antany. La proesa la va realitzarun equip multidisciplinari del centre sanitari Johns Hopkins Medicine.

tracking