Diari Més

Urbanisme

Fragadis enderroca el CRAE Sant Josep i, de moment, no preveu cap projecte

L’empresa necessitava el vistiplau municipal per no afectar l’aqüeducte

Una màquina excavadora treballava ahir en l'enderroc de l'edifici.

Fragadis enderroca el CRAE Sant Josep i, de moment, no preveu cap projecteGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enderroc de l’antic CRAE Sant Josep està en marxa. Els treballs, que s’han estructurat en diferents fases, van començar el 18 de febrer, però s’havien endarrerit en les últimes setmanes. Encara que la previsió era que la demolició finalitzés el 10 de març, els operaris encara no han acabat la feina. Ahir, una màquina excavadora tirava a terra una part del que queda de l’edifici i gran part de l’immoble es troba ja en runes.

Per començar les feines d’enderroc, Fragadis, l’empresa propietària de l’edifici, va haver d’esperar una autorització de l’Ajuntament per no afectar un tram de l’aqüeducte de la Mina de l’Arquebisbe, una obra hidràulica del segle XVIII protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. En primer lloc, l’empresa es va centrar en netejar la brutícia que hi havia a l’edifici. Les principals raons de l’enderroc són la «seguretat i la salubritat» de l’espai, apunten fonts de Fragadís. L’objectiu és prevenir possibles riscos i que cap persona entri a l’edifici. A l’interior, a més, hi ha una piscina tapiada.

Tot i que en un inici s’havia parlat sobre la construcció d’un possible supermercat (Fragadis és propietària d’una important cadena d’establiments), l’empresa explica que, de moment, no preveu establir-hi cap negoci ni planteja cap projecte a l’espai. Un cop el solar estigui buit, la companyia decidirà què fer. Una altra possibilitat és que l’empresa vengui el solar, que va adquirir al voltant del juny de l’any passat.

Un tram de l’aqüeducte de la Mina de l’Arquebisbe es troba a l’interior del terreny. Aquesta obra, que començava al municipi de Puigpelat, es va construir per abastir d’aigua a la ciutat i es prolongava al llarg d’uns 20 quilòmetres. Actualment, aquesta infraestructura que travessa el terreny de l’antic CRAE Sant Josep, es troba en sol privat. El pla urbanístic preveu que el propietari del terreny, en aquest cas Fregadis, alliberi una zona verda al voltant de l’obra, si vol construir qualsevol mena d’edifici en l’espai. El jardí s’estendria fins al dipòsit de vehicles, situat a uns metres de l’edifici.

L’antic edifici del CRAE Sant Josep que desapareix per sempre de l’imaginari col·lectiu és un immoble centenari. La Fundació Casa Sant Josep, avui integrada en la Xarxa Santa Tecla, va habilitar el 1912 un reformatori per nens que havien comès delictes. La casa era coneguda com «l’asil» i va ser una de les primeres entitats de Catalunya dedicada a la reeducació de menors.

tracking