Diari Més

Novetats editorials

Corre Ulissa, en Penèlop t'espera

Aquesta tarda es presenta a Tarragona ‘Ulissa’, la darrera novetat de l’editorial ‘Piscina, un petit oceà’

El conte 'Ulissa' està basat en l'espectacle de titelles homònim.

Corre Ulissa, en Penèlop t'esperaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ulissa és una nena valenta, enginyosa i divertida. En sortir de l’escola el seu bon amic Penèlop li proposa d’anar a jugar. Però ella no pot, perquè té mil i una activitats per fer. Ha de passar pel dentista, anar a classes de ball, d’anglès i natació. I quan arribi a casa, encara haurà de fer deures. Tot i això, Penèlop està disposat a esperar el temps que faci falta fins que la Ulissa enllesteixi la seva particular odissea.

Joan Rioné, editor de l’editorial Piscina, un petit oceà, recupera amb aquest nou llibre el mite clàssic d’Homer, però el capgira en un dels seus nous experiments literaris. En aquesta ocasió ho fa dotant a la petita protagonista del rol clàssicament masculí, empoderat, valent, enginyós i temerari. I atorga el paper del pacient amant que no es cansa d’esperar a un nen que li sap veure totes aquestes virtuts.

«Ulissa és una relectura moderna, transgressora i femenina», assenyala Rioné, que reivindica per a la protagonista qualitats tradicionalment masculines, com la força o l’empoderament, sense restar-li ni un bri de feminitat. Aquesta idea impregna el conte dotant-lo de diversos nivells de lectura, com també és habitual en els llibres de Rioné. En aquesta història, per exemple, els adults hi entreveurem també els cants de sirena que ens distreuen d’allò que és important, o una nena busca-raons que, com la Circe d’Homer, farà el possible perquè la protagonista no arribi al seu destí. Els petits, per la seva banda, hi trobaran les aventures d’una nena riallera i decidida que suca pa a la vida.

Ulissa, que ja es pot trobar a les llibreries, forma part de la recentment estrenada col·lecció La banyera, que el seu impulsor defineix com «una aixeta oberta a la divulgació, la sensibilització o les adaptacions». El primer títol de la col·lecció Escola Xocolatina, coeditat amb Publicacions de la URV, es va presentar aquest mateix any.

Ulissa té el seu origen en un espectacle de titelles homònim, creat per la companyia Genovesa, narratives teatrals, i que es va estrenar l’estiu passat a Tarragona en el programa cultural dels Jocs Mediterranis.

El pas d’Ulissa al paper és obra i art del mateix Joan Rioné, que en aquesta ocasió s’ha vestit de Joana Xancleta, i de l’il·lustrador Armand, que en el seu moment ja va ser responsable del disseny dels titelles de l’espectacle homònim. «Els seus dibuixos –gairebé escenes–, aporten color, ritme i vitalitat», apunta Rioné.

Piscina, un petit oceà és un projecte editorial amb seu a Tarragona especialitzat en llibres per a tots públics, multigeneracionals i de proximitat, ja que tots els processos creatius, així com els purament editorials, es desenvolupen amb professionals i empreses del territori.

Aquest mateix dimarts, 2 d’abril, a les 18.30 h., Ulissa es presentarà a la llibreria La Capona de Tarragona, amb la presència dels autors i dels titelles protagonistes de la versió teatral.

tracking