Diari Més

La presentació de l'opuscle dels Marejants recorda la incorporació de la dona

La presència dels misteris del Sant Enterrament i del Sant Sopar van presidir l’acte celebrat al Teatret del barri mariner del Serrallo

El Teatret es va omplir de gent que no va voler perdre's la presentació de l'opuscle.

La presentació de l'opuscle dels Marejants recorda la incorporació de la donaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Teatret del Serrallo va ser escenari ahir d’una peculiar presentació de l’opuscle de Setmana Santa del Gremi de Marejants. La presència dels misteris del Sant Enterrament i del Sant Sopar van sorprendre els presents, a més de dades que es van facilitar, com el fet que fa només set anys de la incorporació de la dona als Armats del gremi. L’acte va ser conduït per Josep Maria Guinovart –Tito del Xato–, qui va interactuar amb Núria Bordas –de cal Rafet–, Ester Maixé –de cal Parxac– i Josep Papió ­–de cal l’Hospitalero–. Com a introducció, es va llegir un text de Josep Miralles, publicat l’any 1906 a Lo Camp de Tarragona, on explicava les característiques del Dijous i el Divendres Sant a la ciutat i deia que «el pas més bonic és el dels pescadors, el del Sant Enterrament». Precisament, aquest any se celebra el trentè aniversari des que aquest misteri és tret a espatlles.

En el decurs de la presentació, també es va fer esment que enguany es compleixen tres dècades de la publicació, de manera ininterrompuda, de l’opuscle del Gremi de Marejants i els 25 anys de la primera sortida del pas del Sant Sopar.

Els quatre participants en la presentació van referir-se als seus records del gremi en la seva participació en la Setmana Santa tarragonina, «del llegat acumulat en els trenta darrers anys», com va dir Guinovart. Per la seva banda, Núria Bordas va posar especial èmfasi quan va dir que «recordo que de petita només anaven homes a les processons i va ser als anys vuitanta quan es van incorporar les dones i ens vam poder per sòcies del gremi», entitat que, fins aleshores, no comptava amb dones a les seves files. Bordas va subratllar que «el paper de la dona ha estat molt important i sóc del parer que els equips mixtos funcionen millor».

Bordas va recordar que fa tan sols set anys que la dona es va introduir en el món dels armats del Gremi de Marejants i, actualment, «ja en són dues». També va dir que va suposar un esforç que les dones poguessin ser portants del misteri del Sant Sopar, «i es va aconseguir». «Recordo amb emoció la primera processó», va dir.

Ester Maixé i Josep Papió també van mostrar-se satisfets per poder aportar els seus records i les seves vivències en la Setmana Santa i poder-los fer arribar a la gent del gremi amb motiu de la presentació de l’opuscle. «És important conèixer la nostra història i la d’aquelles persones que han fet possible arribar fins aquí», va dir Papió, l’avi del qual va arribar al Serrallo provinent de l’Hospitalet de l’Infant.

El Gremi de Marejants ja té a punt la processó que tindrà lloc el pròxim dissabte, dia 6 d’abril. A les 19.30 hores, els Armats recolliran els passos del Gremi de Marejants i de la Confraria de Pescadors per portar-los a la plaça Bisbe Bonet. A l’interior de Sant Pere es farà un viacrucis i a les 20 hores s’iniciarà la processó, que recorrerà els principals carrers del Serrallo. En aquesta ocasió intervindran els misteris La Presa de Jesús, El Sant Sopar, el Sant Enterrament, el Sant Crist de la parròquia de Sant Pere i la Creu dels Improperis de la Confraria de Sant Josep i Sant Jaume, de Reus, que comptaran amb l’acompanyament de les bandes de tambors de les confraries del Serrallo.

tracking