Diari Més

Salut

El Pere Virgili recull mostres per investigar el càncer de còlon

De cada 10 persones afectades per aquesta malaltia, 6 són homes i 4 són dones, i la prevenció facilita la curació

Diversos cuiners preparen la sardinada popular organitzada per la Lliga Contra el Càncer.

El Pere Virgili recull mostres per investigar el càncer de còlonOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili treballa en la creació d’un banc de mostres, amb la finalitat de facilitar la investigació del càncer de còlon als científics. L’Institut Pere Virgili ha estat una de les entitats que, dimenge al migdia, ha participat en el vermut i la sardinada solidària que ha tingut lloc a la Pèrgola del Serrallo organitzada per la Lliga Contra el Càncer, en el marc de la celebració del Dia Mundial del Càncer de Còlon.

El director de l’Institut Pere Virgili, Joan Josep Vendrell, ha manifestat a aquesta redacció que «estem creant una col·lecció de mostres», de persones que pateixen càncer de còlon, «que està oberta a tothom qui vulgui investigar» aquesta malaltia. En aquesta iniciativa participen cirurgians de centres hospitalaris de Tarragona i de Reus, a més de serveis com el d’Endocrinologia. Les mostres es conserven en condicions apropiades en el Biobanc i es custodien a Reus i a Tarragona, ha explicat Vendrell, qui ha remarcat que «quan en tinguem una bona quantitat, les mostres estaran a disposició dels investigadors».

Experiències com la comentada per Vendrell existeixen a Barcelona, «però a les nostres comarques el projecte es troba a les primeres fases i l’objectiu és abastar tot el territori». «La nostra intenció és recollir moltes mostres en un curt termini de temps», ha dit el director de l’Institut Pere Virgili, que s'ha mostrat molt satisfet per l’alta participació de persones en la jornada solidària.

Maite Granell, responsable de les 122 delegacions de la Lliga Contra el Càncer al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, ha informat que la quantia econòmica recaptada tindrà com a destinatari l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Granell ha explicat que les activitats que s’organitzen, com la del Serrallo, tenen el doble objectiu de recaptar diners per a la investigació i sensibilitzar la societat de la conveniència de fer-se el cribratge de còlon. En aquest context, ha recordat que «s’envien cartes a la població d’entre 50 i 69 anys amb la finalitat que es facin proves com a mesura de prevenció». Quan la persona rep la carta «ha d’anar al CAP o al metge de capçalera per fer-se una analítica». Els resultats s’entreguen a la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA).

Per la seva banda, Joan Borràs, president de la Lliga i director del Servei d’Oncologia de l’Hospital Sant Joan, de Reus, ha informat que de cada deu persones afectades pel càncer de còlon, «sis són homes i quatre són dones» i, en conjunt, «és el més freqüent al nostre país». Borràs ha subratllat que un altíssim percentatge d’aquest tipus de càncer es pot guarir, sempre que «es detecti a temps», d’aquí la importància de «prevenir-lo».

Borràs s'ha referit a la col·laboració que la Lliga manté amb l’Institut Pere Virgili, i va destacar la tasca que aquest fa en l’àmbit de la investigació i de la institucionalització del Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon.

Les persones que de manera solidària han participat en la jornada tenien dues opcions: adquirir un tiquet per un vermut amb patates i olives o un per degustar sardines i una beguda, tots dos al preu de cinc euros. L’acte ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors, l’Associació de Veïns del Serrallo o l’Autoritat Portuària de Tarragona, entre d’altres.

tracking