Diari Més

Política

Sànchez: «No hi haurà independència perquè els catalans no la volen»

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, equipara ERC i PDeCAT amb el PP en considerar que comparteixen la política de l’«enfrontament»

Pedro Sánchez amb Josep Fèlix Ballesteros, Meritxell Batet, Miquel Iceta, i Jaume Collboni.

El Palau de Congressos s'omple pel míting electoral de Pedro SánchezGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez ha aixecat en peus el recinte firal del Palau de Congressos amb una de les advertències que ha llençat contra els partits independentistes. «La independència no es produirà, no només perquè no és constitucional i no té reconeixement internacional, sinó perquè els catalans no la volen!», exclamava el president del Govern espanyol, en la cloenda de la convenció municipal dels socialistes catalans.

Davant d’un miler de militants i simpatitzants que han omplert de gom a gom el recinte firal, Sánchez ha carregat contra els líders del procés als que ha acusat d’«enganyar» la població amb falses promeses i s'ha erigit com el garant del desig real, segons ell, dels catalans: la convivència. «Que siguin valents i us diguin: us hem enganyat», afirmava.

A dues setmanes de la campanya de les eleccions generals del 28 d’abril, Sánchez s'ha donat un bany de masses a Tarragona, en la seva primera visita a la ciutat des que està al capdavant de l’executiu espanyol. El president entrava acompanyat de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, teloner de les principals intervencions dels líders socialistes com la ministra de Política Territorial i candidata per Barcelona, Meritxell Batet i el líder del PSC, Miquel Iceta.

El president espanyol ha carregat durament contra el PDeCAT i ERC, a qui ha acusat d’«alimentar el conflicte» social i polític entre Catalunya i Espanya. Sánchez ha recordat que Iceta va proposar una mesa de partits al Parlament per trobar una solució a través del diàleg. «No s’ha posat en marxa perquè separatistes i separadors viuen del conflicte», afirmava. Minuts abans, tornava a equiparar els independentistes i a la dreta, en concret la del PP, en assegurar que tots ells «tenen en comú que interpreten la política com un instrument de confrontació i nosaltres entenem la política com una eina per solucionar els problemes de la gent».

Minuts abans, Iceta també s'ha mostrat taxatiu i enèrgic contra els independentistes i ha tancat la porta a qualsevol referèndum. «Que ningú s’enganyi, no hi haurà independència, referèndum ni autodeterminació, però tampoc es condemnarà a aquest país a no tenir institucions d’autogovern, perquè nosaltres tallarem el pas a la dreta», avisava. Amb aquestes paraules, el líder del PSC buscava desdir-se de les declaracions cinc dies enrere on va arribar a afirmar, en una entrevista al diari basc Berria, que si el 65% dels catalans volen la independència, la democràcia havia de trobar un mecanisme per fer-la possible.

Els «insults» de l’1 d’octubre

Ballesteros, candidat a l’alcaldia de Tarragona, ha obert els torns d’intervencions principals amb una breu al·locució en què ha «agraït» al president Sánchez per l’aprovació de l’executiu del projecte de xarxes tancades que estalvia energia a les empreses químiques de Tarragona. També s'ha mostrat complagut per les obres del túnel del Coll de l’Illa i s'ha referit als «insults i escarnis» que els socialistes van haver d’«aguantar» per «defensar la democràcia i la llibertat» durant els dies previs al referèndum de l’1 d’octubre i el mateix dia de la votació, suspesa pel Tribunal Suprem. Malgrat tot, ha afegit, l’alcalde «manté la mà estesa pel diàleg».

Sánchez ha utilitzat una bona part del 40 minuts de la seva intervenció per alertar del perill d’un govern de dretes (PP i Ciutadans) impulsat per l’extrema dreta de Vox. Per evitar-ho, el president espanyol ha demanat una alta participació a les urnes «perquè no passi com a Andalusia on la gent va donar per fet que guanyaria el PSOE».

El candidat del PSOE a la Moncloa ha recuperat les polèmiques paraules del candidat del PP per Madrid, Adolfo Suárez Illana, quan va criticar l’avortament (després va demanar disculpes) explicant que els neandertals «també ho feien». Sánchez ha retret al PP que posi en dubte drets que s’han garantit fa anys com l’avortament. «Els neandertals són ells», ha afirmat. «La dreta sempre arriba tard als progressos socials, però ara vol involucionar», exclamava en la mateixa línia Batet, qui ha simplificat la campanya del 28-A en dues opcions. «O avancem o tornem a les èpoques més fosques», avisava.

En plena precampanya, el candidat per Tarragona, Joan Ruiz, no ha participat en les intervencions principals de la convenció. Sí que s'ha assegut a la primera fila entre altres figures del socialisme com l’expresident José Montilla. Els regidors Javier Villamayor, Pau Pérez i Begoña Floria també seien entre el públic.

Després de passejar per Barcelona amb un autobús amb missatges contraris a l’homofòbia i el racisme, el candidat a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni,ha portat el vehicle fins a Tarragona per explicar que «som molts més els del discurs de l’amor que els de l’odi i el retrocés», en al·lusió al partit d’extrema dreta Vox.

tracking