Diari Més

Urbanisme

El monument sardanista de SPiSP recuperarà l'aspecte dels anys 70

L’Ajuntament restaurarà l’estructura construida l’any 1973 a través de documentació que mostra la seva aparença original

Postal de la dècada dels 70 que mostra l'aspecte que lluïa la plaça fa gairebé 50 anys.

monument sardanista, plaça Sardana, Sant Pere i Sant PauLa Unió Sant Pere i Sant Pau

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El monument de les Sardanes de Sant Pere i Sant Pau tindrà, de nou, l’aspecte que lluïa en els anys 70 quan es va instal·lar al barri. L’Ajuntament restaurarà l’espai, actualment força degradat i amb algunes figures oxidades gràcies a un projecte que es va posar en marxa l’estiu passat i que, previsiblement, es començarà a materialitzar a partir de juny.

El monument es troba a la plaça de la Sardana, entre el bloc Sant Tomàs i el bloc Sant Felip. Dissenyat per Josep Piqué, l’escultura –una colla de sardanistes fets amb planxes de ferro i col·locats en rotllana– es va inaugurar el 1973 coincidint amb la construcció de la primera promoció d’habitatges de la cooperativa del barri. És un homenatge a la cooperació, per deferència dels arquitectes i aparelladors de la Ciutat Cooperativa. L’objectiu de l’Ajuntament és reconstruir el monument original a través d’un tractament anomenat anastilosi que s’executa en casos en què l’estructura ha perdut algunes de les seves peces.

La regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Begoña Floria, ha informat, a través d’una carta, a les dues entitats veïnals sobre l’estat del monument i els detalls del projecte. Treballadors del Museu d’Història van començar a estudiar el monument l’agost passat fent fotografies de l’espai per buscar i recuperar les peces trencades. També van visitar la filla de l’autor de l’escultura perquè la restauració es faci amb «rigor i es restitueixi l’aspecte original del monument respecte a la concepció de l’artista i el record del veïnat del barri on està situat».

Els veïns encaixen la notícia positivament, però matisen que és una reivindicació de fa uns anys. Luis Trinidad, de l’associació Sant Pere i Sant Pau, es trobava ahir «satisfet». Creu que és «el començament per rehabilitar aquesta plaça sencera, ja que fa molts anys que està morta en tots els aspectes».

Amb el material gràfic amb el que, de moment, disposen els tècnics municipals, s’ha fet un croquis a mà alçada de les peces identificables. En la carta als veïns, la regidora Floria els demana ajuda i els sol·licita que li facin arribar la documentació del projecte original —no es troba a l’arxiu municipal— i fotografies de l’època per reconstruir el monument amb la màxima fidelitat possible. La partida del projecte és de 25.000 euros i inclou la pavimentació de la zona.

A Trinidad, li hauria agradat que s’hagués començat la restauració abans perquè creu que la proximitat de les eleccions municipals poden fer pensar que des de l’entitat «no hem fet res en els últims quatre anys» i apunta que el projecte és fruit de les «moltes reunions i queixes i el treball de tots els membres» de la seva associació. El president de La Unió Sant Pere i Sant Pau, Gabriel Muniesa també es mostra satisfet per la restauració en un espai que està «molt deteriorat».

A causa del desgast, l’obra es va retirar l’any 2000. Un cop restaurada, es va tornar a col·locar, però actualment torna a estar oxidada. Com la resta de promocions d’edificis, que en el passat eren espais de gestió privada, al llarg dels anys s’han anat municipalitzant i ara és el consistori el responsable del manteniment de les places.

La plaça de la Sardana, en una imatge d'ahir.

plaça de la Sardana, Sant Pere i Sant PauGerard Martí

tracking