Diari Més

Cultura

Els inicis de Poblet és l'escenari de la darrera novel·la de Jordi Nogués

Dels 30 personatges amb diàleg que apareixen a ‘L’espasa i la llavor’, només tres són inventats

Jordi Nogués sosté a les seves mans un exemplar de la novel·la 'L'espasa i la llavor'.

Jordi Nogués, escriptorDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns fets històrics ocorreguts al segle XII, en els inicis de la construcció del monestir de Poblet, centren la trama de la darrera novel·la de Jordi Nogués, lleidatà d’Artesa de Segre que des de fa anys resideix a Valls i que de sempre ha estat vinculat a les comarques tarragonines. «Dels trenta personatges amb diàleg que apareixen a la novel·la, només tres són inventats», va dir Nogués, qui avui, dijous, presenta el seu darrer treball a la Biblioteca Popular de Valls, a les 20 hores, i que el 4 d’abril ho farà a la llibreria Adserà, de Tarragona, a les 7 de la tarda.

A finals de la dècada dels setanta eren freqüents les estades de la família Nogués a l’Espluga de Francolí, on estiuejava. En aquella època, «els diumenges anàvem a missa i un cop que vam anar a Poblet ,vaig tocar les pedres i em vaig preguntar com s’ho faríem per doblegar-les», va dir l’escriptor, que en aquelles dates era un nen. Potser va ser en una d’aquestes visites que va néixer l’interès per un indret que, molts anys després, es va convertir en el fil conductor de L’espasa i la llavor, «una novel·la clarament històrica en la qual només alguns paràgrafs són inventats», va dir Nogués. «He escrit passatges molt sensibles que aprofito per colpir al màxim al lector», va remarcar l’autor, qui a la novel·la fa esment de «conflictes reals, que van existir».

L’espasa i la llavor descriu ideals i ambicions a la Catalunya Nova, al segle XII, durant la construcció de Poblet. És el resultat de moltes hores d’investigació als arxius del monestir. La novel·la s’ubica en l’espai històric que s’inicia després de la victòria de Ramon Berenguer IV contra Al-Muzaffar a Lleida, l’any 1149. Aquest fet va obligar a repoblar territori entre l’Ebre i el Llobregat, el que es va conèixer com la Catalunya Nova. Els personatges principals són Esteve, educat com un fill per Bernat de Claravall, francès qui va expandir l’orde del Cister. Esteve manté amistat amb Gilabert, un cavaller amb sentiments nobles, i Gaia, filla del senyor de l’Espluga Sobirana que es rebel·la contra la seva condició. «La Gaia tenia molt de caràcter, viatjava sola a Sardenya i durant molts anys va viure allunyada del marit», va comentar Nogués per destacar la forta personalitat de molts dels personatges d’una novel·la que, pel seu contingut, podria convertir-se en una sèrie històrica de televisió.

Jordi Nogués va estudiar Història a la Universitat Nacional d’Educació a Distància, resideix a Valls, la mare, una germana i uns tiets viuen a l’Espluga de Francolí i ha estat director del Parc Temàtic de l’Oli de les Borges Blanques. Nogués és autor, també, de Colosseum.

tracking