Diari Més

L'Ajuntament vol eliminar el 90% de les colònies de gats de Tarragona, segons les entitats protectores

Les entitats demanen explicacions sobre què tenen previst fer amb els gats no adoptables un cop es traslladin a la gossera

Gats ferals esterilitzats integrats al patrimoni de Tarragona seguint el model de ciutats turístiques com Roma.

L'Ajuntament vol eliminar el 90% de les colònies de gats de Tarragona, segons les entitats protectoresCarme Roca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma formada per les entitats protectores de gats de Tarragona ciutat i la federació provincial d’entitats de protecció felina rebutgen el decret número 2019/2801 presentat per l’Ajuntament el passat 15 de març amb les noves directrius sobre la gestió de les colònies de gats. Les entitats s'han unit per denunciar que suposa «una greu vulneració de la protecció dels gats ferals que viuen al carrer i que posa en risc la seva supervivència i benestar».

Les entitats, GAIA Tarragona, Tarraco Gats, La Caseta dels Gats, Tarraco Felina, Gatgavarres, Coordinadora Felina de Tarragona, Donar x Donar, i Gatuninos Torreforta demanen que es retiri aquest decret i avancen que prendran accions legals davant qualsevol acció que posi en risc la vida dels animals

o vulneri el seu benestar tal com s’estableix a la llei de protecció animal catalana (Decret Legislatiu 2/2008 del 15 de abril).

Entrant en el contingut del decret, aquest apunta que «només l’Ajuntament pot determinar quines agrupacions de gats poden ser considerades colònies i, si escau, delegar la seva gestió». Les entitats afirmen que «aquest punt mostra un flagrant desconeixement de la gestió de les colònies i deixa entreveure la voluntat de fer-les desaparèixer». També denuncien que el decret s’ha fet d’esquena a les entitats protectores que realitzen de forma altruista el servei públic de gestió de colònies felines.

En segon lloc, l’Ajuntament detalla tots els supòsits en els quals pot fer desaparèixer una colònia, com la proximitat a un pipi can, a les platges de la ciutat, a contenidors de la brossa… «deixant via lliure a la desaparició del 90% de les colònies de la ciutat donat pràcticament cap compleix els seu requissits».

Igualment el decret redueix a 15 individus el nombre màxim d’animals per agrupació amb motius absolutament arbitraris. El decret estableix, segons expliquen les entitats, que els gats de les colònies no autoritzades poden ser traslladats a la gossera municipal i expliquen que «els gats lliures segrestats del seu territori i posteriorment engabiats pateixen un maltractament psicològic d’alt impacte que resulta en la ràpida mort dels individus». Les entitats de protecció felina denuncien que no hi ha cap motiu que pugui justificar el trasllat de gats ferals a la gossera donat que en cap cas són adoptables (no es deixen tocar majoritàriament) i està prohibit el seu sacrifici per llei.

Les entitats declaren que exigeixen la retirada d’aquest decret per part de l’equip de Govern del PSC i la immediata creació de protocols basats en el benestar animal, basats en el coneixement científic i d’experts en la matèria com GEMFE, AVATMA i Alley Cat Alies i de la mà de les entitats locals coneixedores de la gestió felina.

Demanen un model de gestió de colònies urbanes que beneficiï als animals però també a la convivència dels ciutadans. Demanencomhan fet fins al moment un suport real a la gestióèticade gats quepermitiràmitjançant l'esterilització el control d'aquests animals.

De manera urgent, demanen la retirada immediata de la declaració de Tarragona Ciutat Amiga dels Gats que es va presentar al ple de l’Ajuntament. Apunten que « per la manca de responsabilitat en matèria de benestar animal d’aquest consistori i per anar en contra de les lleis de protecció animal».

tracking