Diari Més

Cultura

L'Arxiu Històric de Tarragona celebra el 75è aniversari aquest any amb diverses activitats

Creat l’any 1944, des del 1982 té la seva seu a la Rambla Vella, on hi havia l’antic claustre del convent dels franciscans, del segle XVIII

Elements del fons documental dipositat per la família Yxart a l'Arxiu Històric de Tarragona.

L'Arxiu Històric de Tarragonacelebra el 75è aniversari aquest any amb diverses activitatsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Arxiu Històric de Tarragona (AHT) ha fet públic el calendari d’activitats que durà a terme per commemorar el 75è aniversari de la seva creació. Des de l’any 1981, quan la gestió va ser transferida a la Generalitat, també és l’Arxiu Comarcal del Tarragonès. Creat l’any 1944 com a Arxiu Històric Provincial, la seva actual seu, localitzada a la Rambla Vella, va ser inaugurada el 1982, aprofitant l’antic claustre del convent dels franciscans, del segle XVIII.

L’arxiu conté documents d’especial importància històrica, que informen de l’evolució social, cultural i geogràfica del territori al llarg dels segles. Els més antics estan datats al segle XIII i les donacions de particulars que ha rebut més recentment han estat aportades en els darrers anys, com un conjunt de fotografies de la família Yxart, realitzada fa només uns mesos, que van passar a engrossir el seu fons documental.

La primera activitat d’aquest any tindrà lloc aquest dijous, a les 18.30 hores, a la sala d’actes de l’arxiu, a la Rambla Vella, i consistirà en la presentació del treball de Josep Recasens Llort La repressió franquista al Tarragonès, que serà introduïda per Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres de la URV. Recasens ha elaborat un seguit d’estudis sobre els fets ocorreguts, en bona part a partir de la investigació de documents del Tribunal de Responsabilitats Polítiques i dels centres penitenciaris.

Les activitats continuaran amb una sessió divulgativa sobre el patrimoni documental comarcal, a l’abril, i un curs d’iniciació a la restauració de documents. Aquesta darrera proposta aportarà als participants criteris bàsics de restauració i conservació de documents. L’activitat serà gratuïta, prèvia inscripció, i anirà a càrrec de la restauradora Berta Blasi.

Exposició i seminari

Per altra banda, el mes de juny s’inaugurarà l’exposició L’Arxiu Històric de Tarragona, 75 Anys al servei de la societat, on es podran veure tota mena de documents, des de llibres antics a fotografies dels darrers segles i altres suports com CD’s. L’acte institucional de commemoració del 75è aniversari es farà el 6 de juny, amb un reconeixement a les persones, entitats i institucions que han dipositat els seus fons a l’arxiu.

El programa també contempla la celebració d’un seminari sobre arxius i patrimoni audiovisual, que explicarà el cas de Tarraco Visió, la primera televisió local tarragonina, que inclourà la conferència El paper dels arxius de televisió en la preservació del patrimoni audiovisual català. El seminari se celebrarà a l’octubre, a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

El calendari d’activitats finalitzarà els dies 21 i 22 de novembre, en els quals se celebraran unes jornades d’estudi sobre els fons de l’AHT. Per la seva riquesa, formen part dels conjunts documentals més importants del país i esdevenen de consulta obligada per a l’estudi de l’evolució històrica de les comarques de Tarragona. L’organització de les jornades recau en el Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili.

tracking