Diari Més

Immigració

Obre a Tarragona un pis per a noies menors estrangeres no acompanyades

El pis acull sis marroquines d’entre 16 i 18 anys i és el primer d’aquestes característiques al Camp de Tarragona

Noies musulmanes amb vel surten d'un institut, en una imatge d'arxiu.

Noies musulmanes vel, MENAACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha obert un pis a la ciutat que acull noies menors estrangeres sense referents familiars. Són sis joves marroquines d’entre 16 i 18 anys que van viatjar soles des del seu país a Catalunya, algunes d’elles, a bord d’una pastera. La Fundació Sant Josep gestiona aquest habitatge, el primer d’aquestes característiques al Camp de Tarragona. La Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), que té la tutela d’aquestes menors fins que arribin a la majoria d’edat, també disposa de pisos per a nois a Cambrils.

En els últims anys, l’arribada dels coneguts com a menors estrangers no acompanyats (MENA) s’ha multiplicat. La DGAIA, que admet que s’ha vist desbordada per fer front a l’arribada massiva dels joves, acull en els seus centres 2.593 menors. Entre aquests també hi ha noies, concretament 94, un 2,6% del total.

Les sis joves es van instal·lar al pis l’1 de març. Armand Medina, coordinador d’aquest pis, explica que les noies, provinents de Tànger i Casablanca, entre altres punts del Marroc, aprenen català i castellà. Les noies van arribar a Catalunya fa cinc mesos. Abans, vivien al centre d’acollida de la Mare de Déu de la Mercè, que acull una cinquantena de menors estrangers no acompanyats. Fonts de la DGAIA expliquen que la intenció de la Generalitat és obrir «més recursos per a les noies». Habitualment, aquestes immigrants no passen pel centre d’emergència que actua com a primer filtre quan aquests joves arriben. El govern treballa per obrir el primer centre d’emergència a Catalunya exclusivament per a noies. També es comencen a estudiar futures col·laboracions amb entitats especialitzades amb les víctimes de trata i explotació sexual en el cas que de les noies arribin a Catalunya a través de grups criminals i, així, millorar el sistema d’acollida i rebuda.

Medina explica que la inserció de les noies és similar al dels nois. Només fa uns dies que les noies viuen en aquest pis. Com amb la resta de joves estrangers nouvinguts, l’administració tramita el NIE de l’immigrant. L’objectiu és aconseguir un permís de treball i assolir, a poc a poc, una autonomia que els permeti viure de manera independent. «També s’ha de tindre en compte el seu procés migratori», apunta Medina. «En principi es volen quedar, però pot ser que en qualsevol moment vulguin anar-se’n a un altre país d’Europa», assenyala aquest educador.

19 noies aquest any

L’arribada massiva de MENA ha posat a prova el sistema d’acollida que no estava preparat per atendre una quantitat de joves tan alta. Entre els 226 joves que arribaven al gener hi havia 12 noies. El febrer, la DGAIA va acollir 194 menors, set de les quals eren noies. El director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona, Francesc Tarragona, explica que no es tracta de cap «recurs extraordinari». «Són noies que tenen un grau d’autonomia, responsabilitat i nivell de maduresa elevat que permet que estableixin i comparteixin un espai, convisquin, i desenvolupi una sèrie de tasques com qualsevol adolescent», assegura.

tracking