Diari Més

Menors estrangers

La secretària d'Infància veu «justes» les demandes dels educadors socials

Georgina Oliva es compromet a equiparar les condicions dels treballadors dels centres de titularitat pública i els gestionats per empreses privades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària d’Infància de la Generalitat, Georgina Oliva, es va comprometre ahir a treballar per aconseguir una equiparació en les condicions laborals dels educadors socials dels centres de titularitat pública i els que són gestionats per entitats privades, que són la majoria. Segons la UGT, aquests últims cobren uns 100 euros menys i no disposen de complements. Oliva anunciava aquesta intenció després de reunir-se amb representants de la plataforma Acció en Lluita, que agrupa a 270 professionals de l’àmbit d’Acció Social del Camp i la resta de la província.

Oliva obria ahir unes jornades sobre el treball social a la URV centrades en l’atenció als menors estrangers no acompanyats, que ens els últims anys han arribat a Catalunya de manera massiva. Actualment la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) atén 3.593 joves migrants sense referents.

«Tenim el compromís en els propers dies d’engegar una sèrie de taules i debat amb la patronal, els sindicats i els treballadors per trobar una solució a la reivindicació», va assenyalar Oliva a la sortida de la reunió d’una mitja hora que va mantenir amb els educadors. La secretària d’Infància admet la diferència en les condicions laborals dels treballadors en funció del centre i qualifica les reivindicacions de «justes i raonables». Els educadors reclamen un augment del 3% del sou per aquest any. «No plantegem cap xifra», explicava.

Oliva va explicar que en «les setmanes vinents» hi haurà un calendari per instal·lar un nou centre d’emergència a la província. Aquests centres són el primer lloc on arriben els menors, abans que se’ls derivi als centres d’acollida de llarga durada.

A l’interior d’una Aula Magna plena de gom a gom d’un públic format per 150 persones, entre treballadors i estudiants de Treball Social, entre d’altres, Oliva va apuntar a un replantejament del sistema actual d’acollida. «Cal parar, reflexionar i avaluar les contradiccions per veure les coses que funcionen», va expressar. Una vintena de professionals del sector van protestar just abans de l’inici de la intervenció d’Oliva amb una pancarta en la qual es llegia «Prou precarització. Les persones no som negoci». Els educadors, que van rebre el suport d’alguns membres del públic, van llençar proclames com ara «Volem un conveni digne».

La màxima responsable d’Infància reconeixia que la Generalitat s’ha vist «desbordada» per l’arribada dels joves migrants sense referents i que, ara, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha sabut veure «les febleses del sistema». Oliva va explicar que falten recursos i que el ideal seria atendre cas per cas de manera individual.

En els últims mesos, la Generalitat ha començat a treballar en un projecte de mentoria, a través del qual, el menor té el seguiment d’una persona que l’assessora en el dia a dia. La DGAIA també està començant a arrencar un nou recurs que consisteix que famílies alienes al noi o la noia puguin acollir-los el cap de setmana, així com parents llunyans del noi que viuen a Catalunya. «Conèixer significa desestigmatitzar», explicava Oliva, un pas important, afegia, per evitar incident com els que es van viure a Canet de Mar (Barcelona), on un home va entrar a un centre d’acollida armat amb un matxet. L’incident no va provocar cap ferit. Alguns veïns acusen els nois de robar al carrer i van portar la seva queixa a l’Ajuntament.

Educadors socials protesten, ahir, contra la «precarització» del sector a l'Aula Magna de la URV.

La secretària d'Infància veu «justes» les demandes dels educadors socialsGerard Martí

tracking