Diari Més

Empresa

BASF destinarà més de la meitat de la inversió prevista a Tarragona

Seran més de 30 milions d’euros, dels 62 per a totes les plantes, que es dedicaran a la digitalització de la seu tarragonina

Carles Navarro, director general de BASF Española SL, ahir durant la presentació.

BASF invertirà més de 30 milions d'euros en la planta de TarragonaSílvia Jiménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup BASF a Espanya invertirà més de 30 milions d’euros a la seva planta de Tarragona, més de la meitat de la inversió prevista enguany, que ascendirà fins als 62 milions d’euros; la inversió més important que ha fet la companyia durant la darrera dècada.

«Estem invertint en la digitalització de les plantes. Podrem llegir de forma digital a l’instant i prendre decisions in situ amb una tauleta o amb unes ulleres de realitat virtual. El procés ja ha començat, però cal tenir en compte que només instal·lar una xarxa wifi a unes instal·lacions com les de Tarragona és una tasca molt complexa», explicava Carles Navarro, director general de BASF Española SL i responsable de les activitats del grup a la península ibèrica, ahir durant la presentació dels resultats econòmics de 2018.

El grup BASF a Espanya ha tancat un any rècord, amb una xifra de vendes de 1.358 milions d’euros durant el 2018, el que suposa un augment del 4% respecte als resultats de l’exercici de 2017, que van ser de 1.301 milions d’euros. «Pel 2019 preveiem un increment de vendes i de beneficis, especialment a partir de la segona meitat d’any», apuntava Navarro. Amb una nova estratègia de creixement, que abasta fins al 2030, BASF ha refermat la seva aposta pel país, no només amb la gran inversió en la digitalització de les plantes, sinó també en la fundació de BASF Digital Solutions, que s’ha ubicat a Madrid com a hub global de la companyia per crear digitals innovadores pels seus clients i empreses de BASF i oferir servei a tot el món.

Pel que fa al lleuger creixement experimentat en vendes durant el passat any, Navarro apuntava a dos factors claus que l’expliquen. Per una banda, «la companyia va adquirir el negoci de llavors hortícoles Nunhems de Bayer –obligada a la desinversió l’agost passat–. La compra ha impactat en el compte de resultats del darrer trimestre», deia. Els quatre nous centres de Nunhems i la creació de Digital Solutions a Madrid, han fet que la companyia passi dels onze centres de treball als setze a la península. D’altra banda, l’augment positiu en volums (de més del 2%), notori en el seu segment de solucions agrícoles, i l’evolució positiva dels preus (més del 2% d’increment), han contribuït en els bons resultats de la companyia.

Economia circular

«BASF ja ha reduït les seves emissions de gasos hivernacle en un cinquanta per cent en termes absoluts comparats amb els nivells de 1990, tot i que ha doblat el volum de producció en aquest mateix període», afegia Navarro, apuntant a la sostenibilitat com un dels objectius de l’estratègia de la companyia fins a 2030. En aquesta línia, el director general de BASF Española explicava el projecte pilot ChemCycling que es desenvolupa a Alemanya i que innova en l’àmbit del reciclatge dels residus plàstics. «És una iniciativa que té un gran futur al davant. Dels residus plàstics que acostumen a enviar-se a un abocador o s’incineren es poden extraure les matèries primeres per tornar-les a utilitzar en la producció de productes químics i reemplaçar, parcialment, els recursos fòssils. Tot això és possible amb el reciclatge químic dels plàstics», detallava.

Amb l’objectiu del creixement neutre del CO2 fins al 2030, BASF pretén generar al voltant de 22.000 milions d’euros en vendes amb productes acceleradors el 2025. «Un bon exemple és el cas del material ecovio, un polímer que ha permès fabricar bosses que es poden reciclar amb els residus orgànics en una planta de compostatge, la qual cosa millora notablement la qualitat del compost», deia Navarro.

Amb aquest nou producte, BASF participa amb el projecte europeu CERES en una interessant prova pilot que es desenvolupa a la Seu d’Urgell. En aquesta població de Lleida, els comerços s’han adherit a la iniciativa i ofereixen les bosses fabricades amb ecovio. Després d’uns mesos de treball, el projecte ha permès passar, des del novembre fins al març, del 20% a un 60% de bosses compostables a la planta de compostatge. La prova, a banda de millorar el cicle de la matèria orgànica, és una experiència pionera per a preparar l’entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l’1 de gener de 2021.

Xarxes tancades

En un altre ordre de coses, Carles Navarro es referia ahir a la redacció del reglament de les xarxes tancades, que han de permetre abaratir el cost de l’energia i millorar la competitivitat dels polígons químics, com el de Tarragona. El sector participa en l’elaboració de l’esborrany que s’està perfilant a contrarellotge, davant la convocatòria d’eleccions generals el 28 d’abril, i esperen que es pugui aprovar en el darrer consell de ministres de l’actual govern.

tracking