Diari Més

Urbanisme

L'Ajuntament de Tarragona aprova la permuta dels terrenys del Teatre Romà

És un pas més perquè l’espai passi a mans municipals i es puguin descobrir les termes romanes que s’amaguen a sota

Les restes arqueològiques es troben sota les naus industrials que limiten amb el Teatre Romà.

L'Ajuntament de Tarragona aprova la permuta dels terrenys del Teatre RomàGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament ha fet fa pocs dies un nou pas endavant per fer possible les excavacions arqueològiques sota les naus industrials situades entre el Teatre Romà i les Termes de Sant Miquel on, amb tota probabilitat, hi ha restes romanes. La Comissió d’Urbanisme ha aprovat, recentment, en la seva última reunió, traslladar l’«edificabilitat reconeguda» d’aquest espai a uns terrenys de propietat municipal al barri de Sant Pere i Sant Pau, segons ha explicat a aquesta redacció el regidor de Territori i Patrimoni Municipal, Josep Maria Milà. Només falta la firma del conseller de Territori de la Generalitat.

A partir d’aquí, el consistori redactarà el projecte d’urbanització i reparcel·lació que es podria allargar 8 mesos. A través d’aquest procés, els terrenys on es troben unes naus industrials en desús, passaran a mans municipals. L’objectiu del govern de la ciutat i la Generalitat és enderrocar aquests edificis per, després, començar una excavació arqueològica que tindrà la missió de revelar el més que probable ric patrimoni històric que s’amaga sota aquests edificis. A canvi, els propietaris de les naus podran edificar en una finca municipal ubicada a prop del CAP de SPiSP.

El projecte urbanístic té com a objectiu connectar les Termes de Sant Miquel i el Teatre Romà. Les termes públiques són considerades una petita joia de Tàrraco. Després de ser investigades pels arqueòlegs, van ser cobertes amb terra per protegir-les. En la zona del teatre hi va haver construccions anteriors, vinculades a l’activitat portuària, com magatzems i botigues, a més d’un carrer del segle I aC. L’ocupació més antiga data del segle II aC i correspon a un dipòsit.

Construcció del segle III

Les termes de Sant Miquel es van construir en un moment avançat de l’època altimperial, segurament a la primera meitat del segle III dC. Aquestes termes són una peça important de l’arqueologia tarragonina i d’altra banda són un monument força excepcional en el context de l’arqueologia romana a Hispània. Van ser descobertes en unes excavacions fetes entre 1994 i 1998 al solar del carrer de Sant Miquel, número 33, de Tarragona, en el curs d’unes actuacions arqueològiques urbanes preventives que van ser coordinades per l’arqueòleg Josep Maria Macias.

Les termes públiques es troben enterrades sota una capa de grava des de fa dues dècades. Aquesta construcció, que conté piscines i una destacada col·lecció de mosaics, constitueix un dels grans tresors ocults de Tàrraco. El solar excavat abasta una superfície de 950 metres quadrats i l’informe que es va fer de les termes indiquen que aquestes podrien ocupar un espai d’entre 2.500 i 3.000 metres quadrats. Les estructures de les termes continuen en el subsòl d’una nau industrial localitzada al costat del solar. La Reial Societat Arqueològica de Tarragona reclama des de fa anys el disseny d’una ruta romana a la Part Baixa per posar en valor i fer accessible a les visites els jaciments que s’estenen des del Teatre fins a la Tabacalera i que inclouria restes com les de les termes.

tracking