Diari Més

Exposicions

Prohibit no tocar, obligatori pensar

‘Experiències matemàtiques. Prohibit no tocar’ es pot visitar al Moll de Costa de Tarragona fins al 16 de juny

L'exposició s'ha instal·lat al Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona.

Prohibit no tocar, obligatori pensarDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 14 de març es va inaugurar al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona l’exposició Experiències Matemàtiques. Prohibit no tocar, una producció del Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA). Es tracta d’una mostra formada per una seixantena de reptes que mostren aspectes poc habituals i sorprenents de la matemàtica, que poden ser resolts pels visitants i que no requereixen coneixements específics. Tots els reptes tenen un caràcter manipulatiu i lúdic, i presenten diferents nivells de dificultat. Tal com explica José Rey, vicepresident i coordinador del MMACA al Camp de Tarragona, la voluntat dels organitzadors és acostar les matemàtiques des d’un vessant manipulatiu però també generar un diàleg amb el públic: «els reptes es presenten amb un plantejament i un cartell amb un text mínim. No hi ha les solucions perquè es busca que les persones estableixin un diàleg, amb elles mateixes o amb qui estan compartint el mòdul, que busquin un per què». «L’art d’ensenyar és l’art de fer bones preguntes, i en una exposició com aquesta, les bones preguntes són les que fan que una cosa et porti a una altra», afegeix Rey.

Els continguts abasten des de la geometria fins al càlcul o l’estadística, a més d’altres qüestions com l’estratègia, les combinatòries o les il·lusions òptiques. A més, al centre de la sala s’hi exposa una cúpula de Leonardo, elaborada gràcies a la col·laboració amb l’institut Pons d’Icart.

Es tracta, doncs, d’un plantejament que aconsegueix convertir el joc matemàtic en una experiència lúdica: «no conec ningú que hagi visitat l’exposició i no hagi acabat tornant», assegura Rey, qui explica que la manera més encertada de visitar-la és recórrer-la de manera pausada, sense voler ser exhaustiu: «és una mostra per anar-la gaudint, tocar, descobrir i emocionar-se amb els reptes».

El Museu de les Matemàtiques de Catalunya va néixer l’any 2008, i des de llavors ha programat diverses exposicions itinerants arreu del país. Reus en va acollir una l’any 2015, i la mateixa ciutat de Tarragona va ser la seu d’una altra el 2017. En aquesta ocasió, però, s’ha duplicat la superfície expositiva i s’hi ha afegit un espai per als més petits, que es pot visitar amb reserva prèvia i a través d’un dinamitzador. També s’han organitzat diverses activitats per al públic familiar els dissabtes al matí, i l’empresa reusenca Còdol Educació en gestiona les visites guiades per al públic escolar. Així mateix, s’han programat diverses conferències. Per tot plegat s’espera que en l’edició d’aquest any es bati el rècord de visitants: si fa dos anys hi van passar més de 8.000 persones (4000 escolars i 4.000 de públic general), enguany ja hi ha 11.000 visites escolars reservades.

L’exposició Experiències Matemàtiques. Prohibit no tocar es pot visitar al Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona de dimarts a diumenge fins al 16 de juny. L’entrada és gratuïta.

Alguns visitants el passat diumenge.

Prohibit no tocar, obligatori pensarDiari Més

tracking