Diari Més

Policial

Desmantellen a Tarragona una trama que hauria estafat 4 MEUR a empreses d'arreu del món a través d'Internet

L’organització usurpava el correu dels apoderats de les companyies per ordenar transferències a empreses fictícies

La policia no descarta noves intervencions i detencions a partir de la documentació intervinguda.

Desmantellen a Tarragona una trama que hauria estafat 4 MEUR a empreses d'arreu del món a través d'InternetPolicia Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia espanyola ha desmantellat a Tarragona una organització criminal que hauria estafat 4 MEUR a una dotzena d’empreses d’Europa, Àsia i Amèrica a través d’Internet. Mitjançant ‘hackers’ usurpaven el correu electrònic dels apoderats de les companyies per ordenar transferències bancàries fraudulentes a una quarantena d’empreses fictícies creades a l’Estat. La trama tenia 127 comptes repartits en 23 entitats bancàries diferents i, un cop rebia les transferències, feia circular petites quantitats per no aixecar sospites en els controls financers. La policia ha detingut setze persones -sis a la demarcació de Tarragona-, acusades dels suposats delictes de pertinença a organització criminal, estafa i blanqueig de capitals.

L’operació policial va començar amb la denúncia d’una societat de Luxemburg que deia ser víctima d’una estafa a través d’Internet, després que haguessin usurpat el correu electrònic de l’apoderat de la societat. Així es van transferir fraudulentament més de 650.000 euros a diferents comptes bancaris de tres empreses ubicades a la demarcació de Tarragona.

Els investigadors van descobrir que dues empreses més, una de Veneçuela i una dels Estats Units, també havien patit estafes amb el mateix ‘modus operandi’ -la primera per un import de 166.500 euros i, la segona, de 600.000 euros-. La policia va comprovar més casos d’empreses afectades amb seu al Japó, Noruega, el Regne Unit, Àustria, les Illes Bermudes, Alemanya, l’Índia i dues més dels Estats Units, amb un perjudici econòmic de 4 MEUR.

Usurpaven el correu electrònic de l’adoperat

Els detinguts remetien a les empreses un correu esquer des d’una empresa fictícia espanyola amb la qual, suposadament, mantenien una relació comercial. Per aquest motiu, els indicaven un número de compte bancari on havien de fer els pagaments, el titular del qual era un membre de l’organització criminal o una de les 39 empreses fictícies creades, amb domicilis socials en diversos punts de l’Estat. En paral·lel, mitjançant ‘hackers’ usurpaven el correu electrònic de l’apoderat, amb el qual podien ordenar els transferències fraudulentes.

Un cop rebien els diners, una part se la quedava el receptor en concepte de comissió i la resta es redirigia a d’altres comptes bancaris controlats per la trama, fins a 127 oberts en 23 entitats diferents. Per evitar sospites dels responsables financers, transferien quantitats de diners no massa elevades d’un compte a l’altre fins que els màxims responsables disposaven definitivament dels diners.

Sis detinguts a Tarragona

L’operació policial ha permès esclarir 36 delictes d’estafa per un import de 4 MEUR i no es descarten noves intervencions i detencions a partir de la documentació intervinguda. En conjunt, la policia espanyola ha detingut setze persones de cinc nacionalitats diferents: sis a la demarcació de Tarragona, quatre a Màlaga, tres a Sevilla, dos a Conca i una a Cadis, als quals s’imputen suposats delictes de pertinença a organització criminal, estafa i blanqueig de capitals.

Les investigacions han anat a càrrec de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la comissaria de Tarragona.

tracking