Diari Més

Societat

Els andalusos de Tarragona dediquen una ofrena de flors a Blas Infante

Considerat el pare de la pàtria andalusa, va ser afusellat a Sevilla el 1936 pels falangistes

Representants de les entitats andaluses participants en l'ofrena floral, amb els alcaldes de Tarragona i de Reus al Camp de Mart.

Els andalusos de Tarragona dediquen una ofrena de flors a Blas InfanteGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El monòlit que Tarragona dedica a Blas Infante al Camp de Mart ha estat, un any més, el punt de trobada de diferents entitats andaluses per oferir una ofrena de flors a qui és considerat el pare de la pàtria d’Andalusia. Infante, assagista, notari, polític i ideòleg de l’andalusisme, va néixer al poble malagueny de Casares el 1885 i va morir a Sevilla, afusellat per falangistes el 1936. «El meu nacionalisme, abans que andalús, és humà», va escriure Infante.

Entitats andaluses de Tarragona i Reus han participat en l’ofrena floral, a més dels ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca, la Diputació, la Subdelegació del Govern, el Port, el Consell Comarcal del Tarragonès, el PSC, Ciutadans i l’associació Almoraida de Vila-seca. La trobada ha finalitzat amb el cant dels Segadors i de l’himne d’Andalusia.

Manuel López Pasca, conductor de l’acte, ha obert la commemoració recordant que «fa quaranta anys del referèndum que es va fer a Andalusia per reivindicar que som una comunitat històrica». Al seu torn, la presidenta de la Casa de Andalucia de Tarragona i Província, Charo Garcia, ha dit que «no hem de fer d’andalusos, ho som», i va remarcar que «som privilegiats per ser d’aquella terra i nosaltres ens deixem la pell per fer un món millor». «Som diferents perquè, siguem on siguem, estimem la nostra terra», ha dit, per afegir que «el cordó umbilical que uneix Catalunya i Andalusia són els nostres majors que van crear una altra Andalusia a Catalunya».

Els alcaldes de Tarragona i Reus, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer, respectivament, han citat Blas Infante en les seves intervencions. Pellicer ha dit que el pare de la pàtria d’Andalusia «simbolitza els valors de la democràcia, la solidaritat i el compromís amb la terra», i ha recordat que «a Reus viuen 10.000 andalusos».

Al seu torn, Ballesteros ha dit que «és una meravella que, parlem l’idioma que parlem, estem units», i ha recordat frases d’Infante, qui ha di que «el centralisme és un fre» i que «l’única manera de fraternitat és la tolerància». També ha participat el subdelegat del Govern, Joan Sabaté, qui ha comentat que «les activitats de les cases d’Andalusia a Catalunya i a Tarragona són exemple de pluralitat».

tracking