Diari Més

Vaga 8-M

La vaga del 8M aspira paralitzar Catalunya per visibilitzar les dones

A Tarragona, la manifestació està prevista per les 18.30 a la plaça Imperial Tàrraco

Imatge de la manifestació a Tarragona el passat 8 de març del 2018 pel Dia Internacional de la Dona.

La vaga del 8M aspira paralitzar Catalunya per visibilitzar les donesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb el lema de «Ens aturem per canviar-lo tot. Ni un pas enrere», lavagafeminista d'aquest8Maspira a paralitzar l'activitat a Catalunya, amb un impacte especial en els àmbits amb més presència femenina, i a visibilitzar la feina de les dones per denunciar la discriminació que pateixen.

La aturada, en la modalitat de 24 hores o de dues hores, ha estat convocada pels sindicats i per més de 150 col·lectius feministes, que han fet una crida també a realitzar unavagade consum i de cures, amb l'adhesió de les institucions i de la majoria dels partits catalans.

Els dos grans sindicats, CCOO i UGT, han registrat convocatòries devaga24 hores per garantir una cobertura legal completa, encara que criden a realitzar dues hores d'atur, excepte en els sectors més feminitzats, com l'educació.

Altres sindicats com la CGT i la Intersindical-CSC, que acaba de guanyar les eleccions en l'administració de la Generalitat, han optat per convocar només unavagade 24 hores, mentre que també ha cridat a lavagael Sindicat d'Estudiants.

A més de reivindicar la igualtat real entre homes i dones i denunciar la violència masclista, algunes veus, com la d'UGT, han demanat que les mobilitzacions serveixin per «posar el fre a la ultradreta», davant el cicle electoral que s'obrirà en els pròxims mesos a tot Espanya.

La gran patronal catalana Foment del Treball s'ha mostrat contrària a lavagaper considerar que lavaga «no és el mecanisme més adequat per resoldre conflictes».

El punt àlgid de la jornada, que coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, serà la manifestació del moviment feminista, que sortirà de Gran Via amb el carrer Rocafort a les 18:30 hores, amb l'ambició d'igualar o superar la massiva mobilització de l'any passat, quan van participar 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 600.000, segons l'organització.

La marxa recorrerà la Gran Via i el Passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça Catalunya, on es durà a terme la lectura d'un manifest i tindran lloc actuacions musicals, teatrals i de dansa.

A la manifestació, ja han anunciat que assistiran representants de les administracions catalanes com la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha subratllat a més que faràvagaper denunciar i visibilitzar «la violència estructural que és el masclisme».

L'agenda de mobilitzacions per demà està plena d'activitats, com esmorzars i menjars populars, i concentracions sectorials durant el matí, com la que reunirà a la comunitat educativa al centre de la ciutat, o a les dones periodistes als Jardinets de Gràcia.

A més de Barcelona, les dones es concentraran en altres poblacions catalanes com Sabadell, Terrassa, Manresa, Vic, Tarragona, Lleida i Girona. A Tarragona, la manifestació està prevista per les 18.30 a la plaça Imperial Tàrraco.

El departament de Treball de la Generalitat ha decretat uns serveis mínims que preveu un servei del 50% en hores punta (des de les 06:30 a les 09:30 hores i des de les 17:00 a les 20:00 hores) i del 25% en hores vall en el metro i el bus de l'àrea metropolitana de Barcelona.

A més, els mínims seran del 33% durant tot el dia a Renfe Rodalies.

També s'han aprovat serveis mínims, els normals en vagues generals, per garantir les urgències sanitàries i en l'educació, on es preveu un gran seguiment de l'atur.

Amb aquesta mobilització, Catalunya viurà demà divendres la seva segonavagageneral en menys d'un mes, després de la convocada el passat 21 de febrer pel sindicat independentista Intersindical CSC en el context de les protestes pel judici del procés.

tracking