Diari Més

Violència masclista

L'Ajuntament de Tarragona acull 12 maltractades i onze menors als pisos de suport

És la xifra de famílies ateses el 2018 i representen el 28% dels casos de les 43 famílies sense casa ateses pel Consistori

Un grup d'estudiants protesten contra el «masclisme» de les aules el passat novembre.

L'Ajuntament de Tarragona acull 12 maltractades i onze menors als pisos de suportOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Serveis Socials municipals van acollir el 2018 dotze dones víctimes de la violència masclista amb onze menors a càrrec seu als pisos de suport de què disposa l’Ajuntament. En aquests casos, les víctimes no poden tornar al domicili per raons de seguretat i l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) ofereix habitatges per protegir i allotjar temporalment aquestes famílies.

L’Ajuntament també es fa càrrec de la manutenció de les dones i els seus fills i un professional de referència que s’encarrega d’acompanyar-les i donar-los suport durant el temps que viuen al pis. Ho explica el gerent de l’IMSST, Josep Miquel Beltran, qui informa que la mitjana de dies d’estada en aquests domicilis ha estat de 218 dies durant l’any passat. Les víctimes de la violència de gènere estan als pisos un mínim de 30 dies i un màxim de 574. En la majoria de casos de violència masclista en què la víctima denúncia, se celebra un judici ràpid i, en menys de 72 hores, la dona torna a casa seva, després que l’home hagi estat detingut i/o tingui un ordre d’allunyament. En casos en què aquesta situació no es dona i l’administració considera que existeix un risc elevat perquè sigui agredida s’habiliten aquests pisos. En situacions crítiques i d’emergència, l’IMSST té places contractades amb un hotel de la ciutat que acull aquestes dones una o dues nits. Beltran també explica que les dones ateses pel consistori disposen d’un telèfon de teleassistència connectat amb els Mossos d’Esquadra.

Les dotze famílies, víctimes de la violència masclista, representen un 28% del total de famílies amb exclusió residencial que el 2018 va atendre l’IMSST. El consistori va acollir 31 famílies que no disposaven d’habitatge. Es tracta de famílies desnonades, o bé de persones que van haver d’abandonar casa seva desprésque l’arquitecte municipal decretés que el domicili estava en runes.

118 nous casos

L’Ajuntament va posar en marxa el juliol passat un nou programa des de l’IMSST que ofereix atenció especialitzada per donar suport a les dones i als seus fills i filles que han patit o pateixen violència masclista. En aquests últims, els serveis socials han atès 118 casos nous. Els treballadors i educadors socials consciencien a la mare sobre l’impacte que pot provocar la violència i l’abús en els fills i atenen aquests menors que viuen en entorns familiars on conviuen amb aquesta xacra.

Beltran destaca la importància de la feina conjunta entre diferents àrees municipals des d’Ensenyament, Àrea d’Igualtat, Escoles d’adults, Cultura i Guàrdia Urbana. En aquest sentit, dues treballadores socials de l’IMSST treballen a les dependències de la policia municipal per atendre les dones i els seus fills víctimes de la violència masclista. El seu objectiu és atendre «d’una forma àgil i ràpida» situacions «crítiques i imprevistes». Aquestes professionals acompanyen la dona a interposar la denúncia o, si cal, a l’hospital, després de rebre una agressió. També acompanyen la dona fins a l’hotel, els jutjats i l’ajuden amb la cobertura de les necessitats bàsiques.

tracking