Diari Més

Celebracions

La Setmana Santa commemora el 75è aniversari de la nova Pietat

El primer acte de l’edició d’enguany té lloc avui, amb la presentació de la digitalització de material de la Sang d’entre els anys 1565 i 1844

Pas de la Pietat que va ser projectat per l'arquitecte i dissenyador modernista Josep Maria Jujol.

La Setmana Santa commemora el 75è aniversari de la nova PietatGremi de Pagesos / Xavier Balsells

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els actes de celebració de la Setmana Santa comencen oficialment avui, dilluns, 25 de febrer, amb la presentació dels treballs de restauració i digitalització de documents de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor, segons ha fet públic l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona. La primera de les activitats programades s’iniciarà a les 19.45 hores a l’església de Santa Maria de Natzaret.

La presentació de l’acte anirà a càrrec de mossèn Manuel Fuentes, director de l’Arxiu Història Arxidiocesà de Tarragona. La tasca de digitalització ha afectat publicacions d’entre els anys 1565 i 1844, llibres que es van poder salvar de la destrucció l’any 1936. L’estat precari de conservació en què es trobaven els llibres dificultaven la seva consulta, a la vegada que perillava la seva conservació, fet que a la llarga hauria impossibilitat el seu estudi. Es tracta, sens dubte, d’una acció de gran vàlua patrimonial pel que fa a la conservació de documentació antiga.

El segon acte que inclou el programa d’activitats dissenyat per l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona ja serà dins del mes de març, concretament el dia 8, i consistirà a la presentació del Cartell de Setmana Santa. L’acte es durà a terme a partir de les 20 hores, a l’església de Sant Agustí.

La nova Pietat

Entre les diverses activitats que configuren el calendari de l’edició d’enguany destaca la commemoració del 75è aniversari de la sortida processional del misteri de La Pietat, obra de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol. El dissabte 30 de març, a les 16.30 hores, s’iniciarà la sortida del misteri en processó, des de l’església de Sant Llorenç, per dirigir-se cap a la Catedral, acompanyat de la Banda de Timbals, sòcies i de la Bandera, que serà portada per expresidents de la secció. La processió es farà de paisà, sense l’ús de les corresponents vestes. A les 17 hores se celebrarà una missa presidida per mossèn Xavier Reñé i comptarà amb l’acompanyament l’Àncora.

L’antic pas de la Pietat va ser destruït el 1936, era la imatge de la verge amb el cos del seu fill sobre els genolls i, a partir del 1914, s’afegirien al seu costat les figures de Sant Joan i la Magdalena que completaven el conjunt escultòric. Del pas de la Pietat esmentat tan sols es va salvar el cap de Crist, gràcies a la intervenció de Maria del Roser Clanxet, que el recollí del carrer. També es va salvar el mantell de la verge, una corona i el calze.

L’actual pas el va projectar l’arquitecte Josep Maria Jujol i es va estrenar l’any 1944. El grup escultòric és obra de Josep Maria Martisella, de Barcelona, i la fusteria, artísticament realitzada, és del tarragoní Lluís Àvila. Les vestes que l’acompanyen són de color negra, amb un escapulari blanc amb creu vermella i gorgera, i del coll penja la medalla gremial dissenyada per Jujol. Els agremiats també porten, acompanyant el pas, el penó de la Pietat i les banderes, ambdues dissenyades per l’arquitecte tarragoní.

Actualment, el pas de la Pietat surt el Divendres de Dolor, enmig del viacrucis organitzat pel mateix gremi, i el Divendres Sant, a la processó organitzada per la Puríssima Sang.

tracking