Diari Més

Entitats

El Gremi de Pagesos farà un Tres Tombs a l'antiga pel 700 aniversari

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va visitar ahir al matí la seu de l’entitat, de la que es té constància escrita des de l’any 1321

La consellera, durant la seva visita a l'església gòtica de Sant Llorenç, seu del Gremi de Pagesos

El Gremi de Pagesos farà un Tres Tombs a l'antiga pel 700 aniversariGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre va arribar ahir a un acord amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, per formar part del comitè d’honor de la celebració del 700 aniversari de la primera constància escrita de l’entitat. Jordà va visitar ahir la seu del Gremi de Pagesos, on va rebre les oportunes explicacions del president de l’entitat, Raül Font, pel que fa a la història la institució, de l’església gòtica de Sant Llorenç, del segle XIII, i dels elements modernistes obra de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol.

Jordà, que posteriorment va visitar la Diputació, va ser convidada pel gremi «en un acte de cortesia que sempre fem amb els consellers d’Agricultura», va dir Font. L’objectiu va ser explicar a la consellera la història de la pagesia de Tarragona i del gremi, una de les entitats més antigues de Catalunya.

El president del Gremi de Pagesos va informar que «la primera constatació escrita de l’existència de la Confraria d’Hortolans és de l’any 1321 i fa referència a la participació d’una vuitantena d’associats, portant la bandera de l’entitat, en la comitiva que va rebre el Braç de Santa Tecla». «El fet que anessin amb bandera implica, segurament, que la Confraria d’Hortolans era més antiga, però hem decidit aquesta data per celebrar el 700 aniversari i fer coincidir l’efemèride amb la de l’arribada a la ciutat del Braç de Santa Tecla». L’actual Gremi de Pagesos és resultat de la fusió de la Confraria d’Hortolans i de la Confraria dels Bracers, aquesta fundada el 1405.

Les activitats s’iniciaran aquest any, amb la presentació del logo del setè centenari. Al juliol, prop d’una cinquantena de membres del gremi «viatjaran a Terra Santa, seguint les petjades de Santa Magdalena», va dir Font.

Una edició especial

El Gremi de Pagesos ja treballa en l’edició del 2020 dels Tres Tombs, que «serà com els que es feien antigament, fa cent anys», va comentar Font. Fins al darrer quart del segle passat, amb motiu de Sant Antoni Abat hi havia la tradició de beneir els carruatges i animals que els pagesos utilitzaven per fer les seves tasques al camp. El primer dia de l’any, es venien números pel sorteig d’un porquet, acte que es feia a la plaça Corsini. Des d’aquest punt, la comitiva festiva es dirigia fins al port, on es feia el ball. «Aquesta activitat es va fer fins a l’arribada del tractor, moment en què els animals van començar a desaparèixer del camp», va explicar el president del gremi. Com a contrapartida a la pèrdua d’aquesta tradició, en la dècada dels anys vuitanta el gremi va recuperar la celebració dels Tres Tombs com la coneixem en l’actualitat.

Per altra banda, el Gremi de Pagesos incorporarà a l’església de Sant Llorenç «una matraca i un carilló». El primer dels elements «es tocava el Dijous i el Divendres Sant, dies que, abans, no es podien tocar les campanes i, els sons d’aquestes eren substituïdes per les matraques». «Les recuperem per recordar el paper que havien tingut, així com un petit carilló», va dir Font. Aquesta novetat serà una realitat per Sant Isidre. A més, el gremi treballa en l’organització d’una exposició dedicada a Josep Maria Jujol, de qui l’entitat conserva molts elements i d’una especial vàlua.

Font comenta a Jordà aspectes del misteri del Sant Sepulcre, obra de Josep Maria Jujol.

El Gremi de Pagesos farà un Tres Tombs a l'antiga pel 700 aniversariGerard Martí

tracking