Diari Més

L'últim Carnaval d'Aquí hi ha Marro després de gairebé tres dècades

Navarro demana el suport de la gent perquè acompanyi la comparsa en els darrers metres de les rues, com a festa de comiat

La coreografia i la vestimenta titulada Aquelarre van ser de les més lluïdes del Carnaval del 2018.

L'últim Carnaval d'Aquí hi ha Marro després de gairebé tres dècadesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquí hi ha Marro, una de les comparses més llorejades del Carnaval de Tarragona, s’acomiada aquest any després de gairebé tres dècades posant color i alegria als carrers de la ciutat, tant a les rues com a la Tecla Tapa. La comparsa que van impulsar els treballadors de l’antic Hospital de la Creu Roja del carrer María Cristina, en el decurs d’una tancada laboral quan es va anunciar que el centre abaixava les seves portes, va néixer el 1990, quan feia pocs anys que s’havia recuperat el Carnaval tarragoní com a resultat de la irrupció de la democràcia.

Alícia Navarro, una de les fundadores de la comparsa i persona que ha estat al capdavant de la mateixa més de vint-i-cinc anys, va recordar que, durant la tancada a la seu de l’Hospital de la Creu Roja vam fer de tot per passar el temps i, quan ens vam cansar de jugar al parxís, vam decidir fer una comparsa de Carnaval». «Vam fer un vestit de negritos i negrites, ens va agradar l’experiència i vam tornar a sortir a la següent edició». «El tercer any ja vam participar amb una ambientació de fantasia», va indicar. Des de la fundació, Aquí hi ha Marro ha tingut set reis Carnestoltes, dues concubines i, en dues, ocasions ha guanyat la Disfressa d’Or –el certamen va néixer l’any 2000–. La comparsa només va trigar cinc anys a guanyar el primer premi de la rua.

Navarro va anunciar ahir a aquesta redacció que Aquí hi ha Marro ha decidit plegar. El motiu principal ha estat la manca de relleu generacional. Navarro va dir que «organitzar una comparsa implica dedicar-hi moltes hores de feina i la gent jove té moltes coses a fer, perquè està implicada en altres activitats que també els porta molt de temps». «Per portar una comparsa t’has d’implicar molt», va remarcar.

Aquí hi ha Marro vol comptar amb totes les entitats vinculades al Carnaval per celebrar una senzilla però emotiva festa de comiat. Amb aquest objectiu, la comparsa convida tothom a acompanyar els seus components en els darrers metres de les rues de l’Artesania i de Lluïment, aquells que en les darreres edCcions es fan en arribar les comparses a l’avinguda de Catalunya. «Ens mereixem poder dir adéu a la ciutat», va comentar.

D’aquellarre a Oktober Fest

L’any passat, Aquí hi ha Marro va participar en les rues d’Artesania i de Lluïment amb l’escenografia titulada Aquelarre. Enguany, les disfresses seran molt senzilles, va dir Navarro. «L’ambientació serà la pròpia de l’Oktober Fest, perquè la nostra comparsa és petita i mai ens ha agradat gastar-nos massa diners», va dir, per afegir que el 2018 «vam voler fer una molt bonica perquè ja sabíem que aquest any seria l’últim de la nostra comparsa», va subratllar. «Després de trenta anys, és un bon moment per deixar-ho córrer», va dir Navarro. «Tot i que estem convençuts de la decisió adoptada, en la mesura que ens anem apropant al Carnaval creix el sentiment d’emoció», va apuntar.

En aquests trenta anys «hem vist com ha canviat el Carnaval de Tarragona», va dir Navarro. La seva comparsa mai ha tingut seu fixa i els assajos els ha fet en poblacions com els Pallaresos, la Secuita o Perafort, localitats de la que són bona part dels seus components.

Aquí hi ha Marro va participar el passat mes de setembre per última vegada en la Tecla Tapa, la proposta gastronòmica de les comparses de Carnaval que les permet recaptar alguns fons econòmics per destinar-los a finançar les indumentàries. Aquesta comparsa també va ser del grup de cinc que van participar en la primera edició. Els inicis van ser complicats, «però, després, es van afegir més comparses i la cosa va millorar», va concloure.

Alícia Navarro ha estat l'alma-mater de la comparsa.

L'últim Carnaval d'Aquí hi ha Marro després de gairebé tres dècadesDiari Més

tracking